EM i Karate 2021 avgörs i Göteborg

Svenska Karateförbundet har blivit utvalda att arrangera Senior-EM i karate 2021. Mästerskapet kommer äga rum i Scandinavium, Göteborg.


EM i karate i Göteborg 2021 omfattar dam, herr och para. Foto: Christer Hagman/Svenska Karateförbundet

Till mästerskapen förväntas det komma cirka 1 500 personer i olika tävlingsdelegationer, plus medföljande, från samtliga 53 länder som ingår i Europeiska Karateförbundet (EKF). Även en stor internationell kongress kommer äga rum under evenemangsveckan.


– Det kommer vara 38 år sedan ett EM sist var i Sverige, när det även då gick i Göteborg. Vi ser fram emot att få arrangera ett riktigt bra evenemang och chansen att få lyfta svensk karate, både nationellt och internationellt, säger Urban Andersson, ordförande på Svenska Karateförbundet.


Mästerskapet omfattar två grenar – Kumite (fighting) och Kata (teknisk form) samt Parakarate för tävlande med funktionsnedsättning, med klasser i kata för rullstolsburna, utövare med intellektuell funktionsnedsättning eller nedsatt syn.

– Karate är en sport med ett livslångt utövande och det är fantastiskt att EM 2021 i Göteborg kommer omfatta alla: dam, herr och para. Vi är också glada över att arrangörerna vill ta ut evenemanget på stan genom olika aktiviteter vilket möjliggör att fler kan ta del av mästerskapet, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.


Karate-EM sammanfaller med att Göteborg fyller 400 år och evenemanget blir en del av firandet.


– Vi har nu också chans att presentera Sverige i sin helhet, inte bara som en kompetent organisatör, utan också oss som ett värdland med goda värderingar inom bland annat demokrati, hållbarhet och jämlikhet som vi förhoppningsvis får chans att förmedla, säger Urban Andersson.