Ett nytt mål med tydliga mål kopplat till EM i handboll

Nu är Sveriges första streethandbollsmål invigt – på Husbygårdsskolan i Husby, nordvästra Stockholm. Ett mål vars tydliga mål är att skänka rörelseglädje utan prestationskrav och öka intresset för EM i handboll för herrar på hemmaplan 9–26 januari.

#handboll #handbollsem #streethandboll #handtheball
Eleverna på Husbygårdsskolan i Husby, Stockholm, upplever rörelseglädje på rasterna tack vare en mjuk, grön boll och Sveriges första streethandbollsmål – en del av Hand the Ball, EM i handboll 2020:s sociala projekt som stöds av Stockholms stad. Foto: Idrottens Kraft

Det sprudlar av glädje och aktivitet på Husbygårdsskolans lågstadieskolgård i mitten av oktober. Teamet kring Hand the Ball är på plats för att inviga Sveriges första streethandbollsmål – förstärka av handbollslegendaren Staffan Olsson. Projektledaren Jennie Linnéll plockar fram gröna, mjuka handbollar och delar ut till de förväntansfulla eleverna som är fulla med spring i benen.


– Hand to the Ball är en rörelseform där vi försöker få så många barn som möjligt i rörelse. Vi jobbar med gröna, mjuka bollar och försöker göra det så roligt som möjligt att röra sig.


Streethandboll är spel mot ett mål, förklarar Jennie Linnéll och fortsätter:


– Jag tycker att Hand the Ball är ett komplement till den vanliga idrottsrörelsen. Föreningarna lockar inte till sig alla barnen. Vi kommer ut på skolorna där vi möter precis alla, och gör det på ett lustfyllt sätt där man kanske inte måste prestera och gå efter resultat. 

Stockholms stad stöder projektet som sker inom ramen för Euro 2020, EM i handboll för herrar. EM-organisationen, Svenska Handbollförbundet, Stockholms Handbollförbund och Stockholmsidrotten är samarbetspartners. Gruppspelet sker utspritt i Sverige, Norge och Schweiz. Finalspelet avgörs på Tele2 Arena 24–26 januari.


– Jag tycker att det är oerhört viktigt att skapa den här connection med ungdomar inför ett EM, framför allt för att locka till sig ungdomar att börja med idrotter och i det här fallet handboll. Det skapar ett engagemang i hela Sverige, säger Staffan Olsson, 358 landskamper och 855 mål.


Jennie Linnéll, som växlar en elitkarriär i Skuru IK med projektet Hand the Ball, fyller i:


– Tack vare att Stockholms stad har gått in och stödjer oss kan vi komma ut på skolor och visa att det är kul och röra sig. Jag tycker att det är ett perfekt engagemang att göra kopplingen mellan barn och eliten i Euro 2020, för någonstans är det de här ungarna det handlar om – trots att vi hejar på de svenska herrarna.


Magnus Duvnäs är rektor på Husbygårdsskolan. Han tar en paus där han står och försöker mota bollar i det nyinstallerade streethandbollsmålet, och förklarar:


– Hand the Balls verksamhet på Husbygårdsskolan är fantastisk! Det är ett stort engagemang och smart att införa det här med streethandboll. Effekterna för skolarbetet är att eleverna kommer tillbaka från rast eller fritids, har fått en meningsfull aktivitet och är mer redo för bra undervisning.


Li Ekroth, verksamhetschef på Stockholms Handbollförbund, ser många möjligheter i Hand the Ball:


– Det är jätteviktigt för oss inom Stockholmshandbollen att nå ut, särskilt i de här områdena där föreningslivet och idrottsrörelsen kanske inte är stark. Att vi dessutom får göra det via handbollen som ligger mig varmast om hjärtat är ju fantastiskt roligt. 


Biljettförsäljningen till Euro 2020, som arrangeras 9–26 januari, går över förväntan. Cirka 80 procent av biljetterna till gruppspelen i Göteborg (Sveriges grupp) och Malmö (Danmarks grupp) är redan sålda i skrivande stund. Även finalhelgen säljer bra, speciellt fredagens semifinaler och söndagens final. Den som har tänkt att uppleva herrhandboll i världsklass på plats gör nog bäst i att säkra en biljett redan i dag. 


För att se filmen om invigningen av streethandbollsmålet på Husbygårdsskolan klicka här.


Text: Thomas Björn