Handbollslandslaget hissas för EM-fruktkampanj

Uppdaterat: 17 aug. 2021

I söndags slutade EM i handboll – utan större svenska framgångar på planen. Kanske en liten tröst kan vara att landslaget uppmärksammas av Fredagsfys Sverige som hissar laget för sin fruktkampanj inför och under EM.


#sockerupproret #fredagsfys #sockersmart
Hälsofrämjandets Fredagsfys Sverige lyfter fram goda (Hiss) och dåliga (Diss) exempel under rubriken Sockerupproret i sociala medier. Tidernas första Hiss gick till handbollslandslaget för deras fruktkampanj inför och under EM på hemmaplan – här med Jim Gottfridsson på ett fruktsamt genombrott. Foto: Tommy Holl

Fredagsfys Sverige är ett prioriterat projekt inom Hälsofrämjandet och drivs av Susanna Almström. Fredagsfys Sverige arbetar med att ge barn och unga alternativ till dagens ofta sockertunga livsmedel samt rörelseglädje och hälsa.


Under rubriken Sockerupproret – Hiss & Diss lyfter Fredagsfys Sverige från och med förra veckan goda (Hiss) och dåliga (Diss) exempel i organisationens sociala medier. Tidernas första Hiss blev just handbollslandslaget och deras kampanj för frukt och grönt tillsammansmed EM-sponsorn Lidl.

– Det här initiativet gillar vi verkligen. Vi vill se mer av att idrotten sätts samman med hälsosam kost. Precis så tar vi ett gemensamt vuxenansvar och vägleder våra barn på ett positivt sätt, säger Susanna Almström, initiativtagare till Fredagsfys Sverige tillsammans med kollegan Emelie Johansson, som arbetar med medel från bland annat Postkodstiftelsen.


– Mindre socker i kosten leder till ett mer hälsosamt och social hållbart liv, och därmed förebygger vi många fall av livsstilssjukdomar som skulle leda till både fysisk och psykisk ohälsa samt stora kostnader för samhället, slår Susanna Almström fast.


Krister Bergström, vd för EM-organisationen, är glad för att organisationens satsning på en hälsosam livsstil uppmärksammas.


– Jag har själv en bakgrund av att vara väldigt aktiv i tidig ålder och har fortsatt att röra på mig genom livet. För min del har det satt en prägel på en livsstil som också erbjuder massa ytterligare fördelar för hälsan, socialt och ur ett samhällsmässigt perspektiv.


– Ur vårt perspektiv är initiativet till Fredagsfys Sverige ett mycket viktigt projekt där vi i svensk handboll vill stå längst fram i ledet och stötta det. Vi kommer att fortsätta arbetet med hållbarhet och hälsa med sikte på VM för herrar 2023 som vi arrangerar tillsammans med Polen, och för damer i december samma år som vi arrangerar tillsammans med Norge och Danmark, säger Krister Bergström.


Ett trettiotal tips på Hiss & Diss har kommit in den första veckan av Fredagsfys Sveriges sociala medier-kampanj. Den som vill skicka in tips kan göra det antingen via Facebook och Instagram under rubriken Sockersmart, eller mejla till: susanna@sockersmart.se


Text: Thomas Björn