Domarna får eget pris

Domare är en grupp som sällan får vare sig beröm eller utmärkelser. Trots att deras insatser är en förutsättning för idrottstävlingar. Därför har Domarpriset nu instiftats av Idrottsgalan tillsammans med Scandic Hotels.


Det nyinstiftade Domarpriset delas ut på Idrottsgalan i Stockholm 21 januari. Foto: Fox401987 (CC BY-SA 4.0)

Domarpriset ska gå till en eller flera personer som i sitt domarutövande visar på ambition och strävan att alltid utvecklas men som också i sitt agerande är en förebild och visar på domarens avgörande roll och förutsättning för tävlingsutövande.


I år går priset till handbollsdomarna Maria Bennani och Safia Bennani.


– Att domarskap uppmärksammas på en gala för idrott är i sig helt fantastiskt! Att vi får representera svensk handboll är för oss en stor ära. Överväldigade, glada och otroligt stolta är vi, säger Maria och Safia Bennani. 

2006 började tvillingsystrarna Maria och Safia Bennani sina karriärer som föreningsdomare i Stockholmsklubben Spårvägen. Två år senare slutade de själva som handbollsspelare och satsade allt på sina domarkarriärer som sedan dess gått i raketfart. 


Numera dömer de Champions League och nationellt de högsta serierna både på dam- och herrsidan. Senast i december stod de inför sin hittills största utmaning när de som ett av tolv domarpar dömde under EM i Frankrike.

Domarpriset delas ut under Idrottsgalans bankett i Stockholm den 21 januari.