Digitalisering ger idrotten nya möjligheter

Mässan Träffpunkt Idrott i Göteborg 5–7 mars samlar idrottens alla företrädare på olika nivåer och i år är digitaliseringens möjligheter och det skifte som sker inom idrottsvärlden på agendan.Under rubriken Vikten av motivation – och hur man behåller den föreläser Karin Weman Josefsson, universitetslektor och fil. dr. i psykologi vid Högskolan i Halmstad, om hur digitala verktyg kan hjälpa oss att hålla uppe motivationen. Karin Weman Josefsson menar att det finns stora möjligheter via digitala hjälpmedel, som appar eller annan e-hälsa. Men att de verktyg som finns ofta inte alls har någon förankring i vetenskapliga studier eller psykologi.


En annan spännande föreläsning om digitalisering handlar om träning i Virtual Reality, med Johanna Gustafsson, en av grundarna till Future Fitness Lab.


– Det bästa med att träna i VR är att man glömmer att man tränar. Riktigt bra VR är så visuellt kraftfullt att kroppen bara lyder hjärnan. Man slipper motivera sig själv, det går av bara farten, menar Johanna.

Johanna tror också att träning i framtiden blir uppkopplat av andra anledningar än att följa puls, steg och sömn. Att vi kopplar upp oss för att få skjuts av den sociala kraften som finns i grupp och att nya träningsformer växer fram som kan tilltala fler.


Nytt på mässan i år är ett Öppna Scenen-program med kostnadsfria seminarier och intervjuer med idrottens makthavare, bland andra Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, David Lega, politiker och Annika Strandhäll, idrottsminister.


Fler än 100 inspirerande talare står på scen i 63 aktuella seminarier. Här ges svar på frågor som: Hur får jag pengarna att räcka? Hur gör jag min anläggning tillgänglig för alla? Hur kommer framtidens behov se ut?

SBB-dagen, arrangerad av Svenska Badbranschen, är en heldag kring framtidens badanläggningar där stora och små frågor kring badhus debatteras.


Nytt för i år är också Träffpunkt Idrottspriset. Målet med priset är att uppmärksamma alla de fantastiska innovationer som finns i Sverige och Norden idag, eftersom de kan bidra till en ökad tillgänglighet och förbättring av idrottsanläggningar. Detta i sin tur bidrar till ett friskare och mer integrerat samhälle.

Träffpunkt Idrottsprisets jury, som består av representanter från RISE (Research Institutes of Sweden), Idrottens Affärer samt ordförande i Sveriges Fritids-och Kulturchefsförening, har nu utsett fem finalister:

• Zoezi – automatisk hantering av hela verksamheten från bokning, betalning, bokföring, inpassering, närvaro, rapportering.

• Naturisbana NiceRink – ett helt nytt sätt att anlägga en naturisbana jämfört med den traditionella metoden. Enkel att anlägga, prisvärd och hållbar lösning.

• Simborgarmärket – det regnbågsfärgade Simborgarmärket har 2018 fått stå som symbol för människors lika rättigheter och värde inom Svensk Simidrott och siminlärningen.

• Sunda AB Badhusservice – reparation av pooler under vatten. Kostnadsbesparande, tidsfrämjande och framförallt effektivt för badhusen.

• ACT Solution – Tre nya produkter samverkar i en gemensam lösning som skapar aktivt antibakteriella miljöer i tolv månader eller mer. Det unika är att tekniken skapar aktivt antibakteriella ytor. Dessutom att ytorna är aktiva över tid.


Prisutdelningen sker på mässan den 6 mars 2018.