Digitala plattformar ska ta arenaupplevelsen till nya höjder

Digitala skattjakter, frågesporter och omröstningar. Tack vare upplevelseplattformar och appar ska publiken ges möjlighet att interagera under en konsert eller idrottsevenemang. Alla är idéer som nu får utvecklas i BizMakers nya acceleratorprogram Arena Experience Accelerator.


#bizmaker #arenaexperienceaccelerator #zlingit #handla.io #stagecast #arenaupplevelse
Cecilia Nordlund är projektledare för Arena Experience Accelerator som drar igång i början av mars. Foto: BizMaker

Acceleratorn är ett samarbete mellan BizMaker och IT-företaget Bluecom tillsammans med Svenska Hockeyligan, Svenska Damhockeyligan och Hockeyallsvenskan. Syftet är att utveckla nya digitala innovationer som förhöjer upplevelsen för publiken i en arena, och gör besöket till något alldeles extra.

– De tre bolag som antagits till den här pilotomgången har alla superintressanta affärsidéer och passar jättebra in i acceleratorn. Två av bolagen är från Umeå och ett från Stockholm, så det blir härligt att de nu får mötas på mitten i Västernorrland, säger Cecilia Nordlund, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Arena Experience Accelerator.


Zlingit utvecklar interaktiv och mätbar marknadsföring via digitala tävlingar, personlig kommunikation och belöningssystem som förbättrar publikupplevelsen före, under och efter match. 


Handla.io tillhandahåller appen Treasure, som är fylld med digitala aktiviteter i augmented reality (förstärkt verklighet), till exempel digitala skattjakter som kan anpassas utifrån ålder och event.


Det tredje företaget, Stagecast, har utvecklat en upplevelsedesignplattform där man genom mobiltelefonen kan delta både före, under och efter showen. Det kan handla om interaktiva frågesporter, ljusshower, omröstningar eller fotocollage.


– Gemensamt för alla tre är att deras affärsidéer ger arenabesökare ett mervärde. Två av företagen jobbar med ”fan engagement” med klubbar och sponsorer och en jobbar mycket med skattjakter, som även kan användas på större områden utomhus, säger Cecilia Nordlund.


Upplevelseindustrin är global och växer för varje år och Cecilia Nordlund ser därför goda möjligheter för bolagen att nå ut med sina innovationer på större marknader.