Digital festival för personer med funktionsvariation

Onsdag 17 juni är det premiär för Örebro kommuns festival Funkis Sommarstream. Sommarfestivalen för personer med funktionsvariation brukar locka tusentals personer till Brunnsparken i Örebro men i år genomförs den lite annorlunda – den blir digital. Det gör att även icke-örebroare enkelt kan delta.


#funkissommarstream #örebro #funktionsvariation #sommaraktivitet
Fyra festivalprogram som kan ses på Örebro kommuns hemsida kommer att fyllas med dans, musik och tränings- och utflyktstips. Allt under ledning av Boris René, Freddie Liljegren och Linda Bengtzing. Bild: Örebro kommun

Förra årets Funkis Sommarstream lockade ungefär 2 000 personer till Brunnsparken i Örebro. Det största fokuset ligger på delaktighet och att festivalen ska vara tillgänglig för alla. Och även om festivalen i första hand vänder sig till örebroare, så är alla som har en funktionsvariation välkomna att delta.


– På grund av den rådande situationen med coronaviruset, kommer vi inte att anordna en fysisk festival i juni. Vi vill ändå bjuda in till den där härliga festivalyran, så det kommer vi att göra! Men på ett lite annorlunda sätt, säger Charlotte Ollward som är producent för Funkismellon och Funkis Sommarfestival i Örebro kommun.

Den digitala festivalen är upplagd som fyra program ledda av Boris René, Freddie Liljegren och Linda Bengtzing. Det blir massvis av dans och musik och tips på så väl utflyktsmål som träning. Dessutom gästar både författaren Sören Olsson och en världsmästare i boxning festivalen.


– Vi har en annorlunda situation just nu men istället för att ställa in, ställer vi om. Festivalen blir digital och alla kommer kunna följa den på YouTube. Vi vill fortsätta erbjuda de här aktiviteterna till personer med funktionsvariationer, även om vi inte kan träffas fysiskt, och vi hoppas att festivalen bidrar till en meningsfull sysselsättning nu under sommaren, säger Johanna Viberg, förvaltningschef Förvaltningen för sociala insatser i Örebro kommun.


Det första programmet av Funkis Sommarstream släpps onsdag 17 juni på Örebro kommuns YouTube-kanal. De följande programmen släpps 24 juni, 1 juli och 8 juli.