Det går utför för golfen i påsk

Golf och snö – kan det passa ihop? Ja, i alla fall enligt Svenska Golfförbundet som satsar på en ”prova-på-golf”-aktivitet mitt på Åreskutan under påsk. Och hoppas att det ska leda till fler aktiva golfare, framför allt juniorer.Några snabba svängar på skidorna­ från Åreskutans topp, en lunch i solen­ – och därefter slå en hink bollar. Låter­ kanske konstigt, men besöker du Åre i påsk är det verklighet. Svenska Golfförbundet gör en nysatsning på en ”prova-på”-aktivitet mitt i backen­, i samarbete med Åre Golfklubb. Det är ett par år sedan förbundet tog det annorlunda greppet senast. Erfarenheterna är goda.


– Man ska inte missionera i sin egen kyrka­. Det är kontrasten och det oväntade att golf finns i en skidbacke som är så bra med den här aktiviteten. Därför satsar vi på den igen, säger Bengt Sylvan, juniorutvecklare på Svenska Golfförbundet och den som håller i Åre-aktiviteten.

Till sin hjälp har han fyra unga ledare i åldern­ 19–23 år och klubbchefen Jahn Thelin­ på Åre Golfklubb. Cecilia Sahlén, en av de unga ledarna och till vardags junior­ledare i Bro-Bålsta Golfklubb – Annika­ Sörenstams hemmaklubb – säger:


– Golf och skidåkning kan tyckas vara en ovanlig kombination, men inte för oss inom golfen. Det här är en ett utmärkt tillfälle att prova på golf, eller testa svingen inför säsongen om du redan spelar golf, säger Cecilia Sahlén och kollegan William Lindfors, Österåkers Golfklubb, fyller i:


– Vi vänder oss till alla, stora som små och unga som gamla. Vi hoppas på mycket glädje och bra stämning i backen, och att locka fler medlemmar till landets golfklubbar, bland annat Åre Golfklubb.

Aktiviteten inleds onsdagen före påsk då Bengt, Jahn, Cecilia, William och övriga ledare besöker Duvedskolan i Åre. Där får fem klasser och lärare prova på att slå sina första slag, och därmed bli en del av Golf­äventyret – Golfförbundets aktiviteter för att få fler att inleda resan till att bli ”riktiga­” golfare och se det hela som ett äventyr.


Och fler golfare behövs. Efter flera års uppgång av antalet medlemmar sjönk medlemsantalet 2018 med 7 395 personer, varav 2 329 är juniorer.


Thomas Björn


Här kan du se filmen som gjordes inför aktiviteten på Åreskutan.