Den nya OS-grenen 3X3 visar upp sig i Göteborg

3x3, som fram tills nyligen kallades streetball, är en lite enklare och mer avskalad, men hårdare och mer fysisk form av basket. Från och med OS 2020 är det också en OS-gren och 25–26 augusti avgörs årets upplaga av 3x3 Sweden Tour i Göteborg.


3x3 är en ny OS-gren från och med OS i Tokyo 2020.

12 dam- och 12 herrlag får chans att göra upp om årets titel. Bland de lag som kvalat in finns såväl årets Svenska mästare på både dam- och herrsidan som välmeriterade lag från Estland, Litauen, Polen och Ryssland.


– Det är otroligt kul och glädjande att vi för finalomgången och den svenska tourfinalen i 3x3 får Nordstan som arena. Mycket folk kommer att få se och ta del av den nya spelformen av basket som alltså blir ny OS-gren redan till de olympiska spelen i Tokyo 2020, säger Mats Elsnitz, ansvarig på Svenska Basketbollförbundet för 3x3.


3x3 är en spontan spelform av basket och Svensk Baskets förhoppning att att den ska kunna locka ännu fler yngre till sporten samt få fler att spela längre. Lagen består av minst 3 spelare och max 1 avbytare, som tävlar mot varandra på en plan som är cirka hälften så stor som en vanlig basketbollplan. Lagen anfaller mot samma korg.

Svenska Basketbollförbundet (SBBF) satsar på att utveckla 3x3 på både elit- och gräsrotsnivå. Under året har fyra 3x3 landslag bildats, SM i 3x3 har arrangerats under SM-veckan i Helsingborg 7–8 juli och Sverigetouren (3x3 Sweden Tour) har fyra tourstopp, varav Sverigefinalen äger rum i Nordstan i Göteborg den 26 augusti.


SBBF hoppas få fler föreningar att genom 3x3 skapa öppna ungdoms- och breddturneringar och samtidigt erbjuda ”prova på”-tillfällen för barn och ungdomar. De vill också stimulera fler föreningar att erbjuda regelbunden spontanbasket för ungdomar främst i åldern 14–18 år på rimliga träningstider och med ansvarig ledare på plats.

SBBF hoppas också på månatliga inomhusturneringar i 3x3 i de flesta av Sveriges basketdistrikt, vilket skulle göra det möjligt för fler ungdomar och äldre att spela och tävla i en mer spontan och kravlös form av basket.