Dans i världsklass på Malmös torg

I veckan kommer Malmöbor, vare sig de har planerat det eller inte, att få se professionell dans på Möllevångstorget och vid Triangeln.


POP-UP Duets är korta dansverk skapade för stadsmiljö. Foto: James Lin

Fyra dansare i världsklass kommer till Sommarscen och Malmö för att framföra korta, platsspecifika dansduetter. POP-UP Duets (fragments of love) består av fem minuter långa verk skapade för olika slags stadsmiljöer. Projektet är ett samarbete mellan den prisbelönta koreografen Janis Claxton och kompositören Pippa Murphy. POP-UP Duets dyker upp som från ingenstans och trollbinder alla som är i närheten.


– Jag är ryser av förväntan över att få presentera POP-UP Duets på Malmös vackra gator, att få dela detta verk med både tillrest och förbipasserande publik. Kom och dela glädjen när våra åtta duetter träder fram ut den offentliga miljön och skapar glimtar av kärlek och ömhet genom en smakfull koreografi och av specialskriven musik av Pippa Murhy, säger koreografen Janis Claxton.

Verket hade premiär på den prestigefulla Edinburgh Fringe-festivalen 2016 och har sedan dess fortsatt att utvecklas. Under 2018 turnerar dansarna runt om i världen och gör bland annat några exklusiva nedslag i Malmö. 


Innehåll för veckans Sommarscen Malmö

Vi hittade en hatt med Obanteatern. Tankeväckande barnteaterföreställning om vänskap. Är den värd att offras för rättvisan? Baserad på prisbelönte författaren Jon Klassens senaste bok. Från 4 år.


POP-UP Duets (fragments of love). Fyra dansare i världsklass framför platsspecifika dansduetter. Verken är skapade för stadsmiljö av koreografen Janis Claxton och kompositören Pippa Murphy.


Chancha Vía Circuito. Denna trio är inspirerad av folkmusik från hela Sydamerika. En fusion av peruansk cumbia och electronica möter Candomble-trummor och machete-samplingar.


Oh boy! Allsång med Miriam Aïda. Gäster för kvällen är Ladama, Kitty Chan och Frida Johansson samt Lindy Larsson.


Ladama. En gränslös musikalisk upplevelse som blandar sydamerikanska instrument och musikstilar med soul, RnB och pop. Allt med en modern och helt egen twist.


Jaqee. Hyllade Jaqee smälter obehindrat samman soul, reggae, pop, dancehall, ska och jazz. Med sin säregna röst, förtrollande frasering och närvaro äger hon scenen.


Jumanji: Welcome to the Jungle. En rolig äventyrsfilm där tonåringar via en spelkonsoll sugs in i den farofyllda världen Jumanji och blir sina avatarer. Dansgruppen

Obsession Crew värmer upp före filmen.


Y viva España av Dan Kandell. Komedi där Astrid och Märta planerar en kupp på sitt vårdhem. Träffsäkert om dagens åldringsvård, modet att kräva sin rätt och att aldrig ge upp sina drömmar.


Turksib. Bedövande vacker stumfilmsdokumentär från 1929. En episk propagandafilm som poetiskt fångar Stalintidens Ryssland och byggnationen av en järnväg genom öknen. Bronnt Industries spelar soundtracket live till filmen.


Asmaâ Hamzaoui & Bnat Timbouktou. Medryckande, tranceaktig gnawamusik från Marocko, fylld av glädje och mystik. Sångerskan Asmaâ är en av få kvinnor som spelar stränginstrumentet guembri.