Dags för Sveriges största körsbärspicknick

På söndag är det dags för årets Hanami – beskådande av blommor – i Botaniska trädgården i Göteborg. Den japanska högtiden Hanami handlar om att fira vårens ankomst tillsammans, att ha picknick med vänner och familj och umgås. I Botaniska blir det en heldag av aktiviteter med japanska förtecken.


Hanami handlar om att fira vårens ankomst tillsammans med andra. I Göteborg har Botaniska trädgården ordnat Hanami-picknick varje år sedan 2014. Foto: Johan Lagerqvist

Hanami är en av de viktigaste högtiderna i Japan. Den kortlivade körsbärsblomman ses som en symbol för det korta och vackra men förgängliga livet och är Japans nationalblomma. Dess ankomst betyder att våren har kommit och att det är dags att gå ut i parken, beundra blomman och ha lite roligt. Under ett par dagar samlas japanska familjer, vänner och arbetskamrater under träden och har picknick.

Botaniska ordnade en Hanami-picknick första gången 2014 och det blev så lyckat att de har fortsatt med det varje år. I år blir det visningar av Japandalen och om vattnet är tillräckligt varmt släpps koi-karparna ut i Spegeldammen efter vintervilan inomhus. Västsvenska Bonsaisällskapet ställer ut sina bonsaiträd och berättar om detta japanska sätt att formge växter.


Svenska Budo & Kampsportsförbundet Distrikt Väst föreningar bjuder på uppvisningar i japanska kampkonster och Ami Skånberg leder den japanska körsbärsdansen. Det bjuds även på både japansk musik och japanska folksagor.


I Galleri Floras rike blir det Mangautställning med orginalillustrationer av Björn Sehlin. I Skolsalen kommer det också att finnas möjlighet att prova på att teckna manga själv.

 

Men ingen japansk dag utan te och Thomas och Keiko Ekholm visar hur man dricker te i Japan. Besökarna kommer också att kunna botanisera bland roliga saker på den lilla japanska marknaden.