Cykelstjärnor samlas vid Vättern

Våghalsiga trick, leriga backar och genuin cykelgemenskap väntar i Motala på lördag. Under en fullmatad heldag samlar Vättern Bike Games SM i slopestyle, utomhus-SM i trial, nationell tävling i half pipe BMX och ett åtta-timmars stafettlopp i MTB.


Arenatävlingen Vättern Bike Games arrangeras av Vätternrundan för andra året i rad. Foto: Vätternrundan

Flera världsstjärnor kommer med stor sannolikhet vara på plats. I slopestyle är Emil Johansson, som har dragits med en krånglande rygg en längre tid, tillbaka och räknar med att kunna köra. Och även världsrankade Max Fredriksson ser fram emot att få tävla igen.


– Det är jätteroligt att vi har fått ett eget SM i slopestyle! Det här blir min första tävling efter att jag bröt armen under årets första världscupstävling i våras. Jag får förstås anpassa mig efter var jag ligger i min comeback, men det blir inga halvdana åk, lovar Max Fredriksson.

Bland konkurrensen på slopestyle-banan finns också Alex Alanko och Lukas Skiöld. Andra stjärnor som Anton Thelander och Martin Söderström sitter i domarteamet i år. I trial-tävlingen som i år har SM-status är Joacim Nymann och Rasmus Lindén klara för start. Det är bäddat för en häftig uppgörelse även på trial-banan.


– Förutom SM-tävlingarna står också en nationell tävling i half hipe BMX på programmet. Där kommer vi bland annat få se OS-satsande Jacob Nedler och Isak Orrhult, säger Oskar Höglund.

Vättern Bike Games är ett helt unikt cykelevent där inte mindre än fyra olika cykelgrenar tävlar på samma arena under en dag. Max Fredriksson ser flera vinster med konceptet:


– Det är såklart jättebra att samla olika cykelgrenar under ett event. Även om man själv inte kör alla grenar så är man ändå intresserad av de andra. Sveriges cykelscen har väldigt mycket gemenskap, alla är kompis med alla och det är inga hard feelings någonstans. Det kommer bli en kul dag.