Cykelköket – en mötesplats där cyklar får nytt liv

Cykelkök är en gratis gör-det-själv-verkstad för alla som behöver laga eller serva sin cykel. I Göteborg satsar man ju på att öppna cykelkök i fler stadsdelar.


I ett cykelkök finns det du behöver för att själv fixa din cykel. Foto: Jenny Haglind

– Tanken med cykelköket är att uppmuntra människor att cykla mer genom att erbjuda en plats och verktyg för att själva kunna fixa sin cykel. Det bidrar också till att vara en mötesplats för människor i alla åldrar, säger Jenny Haglind, utvecklingsledare miljö i Västra Göteborg.


Ett av målen i Göteborgs stads budget 2018 är att det hållbara resandet ska öka. Ett sätt att bidra till måluppfyllelse är etablering av cykelkök i stadsdelarna. Därför har SDF Västra Göteborg i samverkan med Hälsoteket, Röda korset och Cykelfrämjandet blivit beviljade medel från Social resursförvaltning för att starta igång ett cykelkök i Bergskristallsparken. Bergskristallsparken är en mötesplats med ett 0–100 års perspektiv och där det finns något för alla.


Tanken med cykelköket är att locka fler människor i alla åldrar att komma till parken och att skapa en kreativ mötesplats där kunskap, hantverk och intresse för cykeln kan växa.

Helt utlämnad till sina egna kunskaper är man dock inte utan på plats i cykelköket i Bergskristallsparken finns Burhan och Maher, cykelvärdar som välkomnar cykelintresserade besökare. Cykelköket är öppet 16 juli–14 september, måndag till fredag klockan 14 till 19.