Cheerleadingförbundet ny medlem i RF

Riksidrottsmötet har beslutat att rösta in Cheerleadingförbundet som ny medlem i Riksidrottsförbundet. Samtidigt återremitterades Friskis & Svettis medlemsansökan till Riksidrottsstyrelsen och övriga ansökningar fick avslag.


Cheerleadingförbundet har länge velat bli medlemmar i Riksidrottsförbundet och nu har det äntligen blivit verklighet. Foto: Pixabay (flickorna på bilden har ingen anknytning till artikeln)

De förbund som fick avslag på ansökan är Svenska Bodybuildning och Fitness Förbundet, Svenska Bridgeförbundet, Svenska Padelförbundet, Svenska E-sportförbundet, Svenska Förbundet för Funktionell Fitness, Svenska Kanotslalomförbundet, Sverige Lacrosse och Svenska Surfförbundet.


– Vi välkomnar Cheerleadingförbundet som nya medlemmar. Det finns en positiv syn på att idrottsrörelsen ska vara öppen för all föreningsidrott. De förbund som inte uppfyller kriterierna för medlemskap, som stämman i helgen beslutat om, uppmanar vi nu att söka samverkan med andra förbund eller att gå med i det idrottsnätverk som ska inrättas, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Svenska Kälksportförbundet och Svenska Landhockeyförbundet utesluts efter beslut på stämman. Anledningen är att de har för få föreningar och därmed inte uppfyller villkoren för medlemskap i Riksidrottsförbundet. De uppmanas, precis som de förbund som fått avslag på medlemsskap, att söka samverkan med andra förbund i det nyinrättade idrottsnätverket.


Stämman beslutade också att tillsätta en oberoende medlare för att bistå Islandshästförbundet och Svenska Ridsportförbundet för att hitta samverkan.

Svenska Padelförbundet röstades in som medlemmar i idrottens studieförbund, SISU Idrottsutbildarna.