Ny guide och checklista förenklar för evenemang

Tillväxtverket lanserar en digital guide och checklista på verksamt.se som gör det enklare för småföretag och föreningar som ska arrangera publika evenemang inom kultur och idrott.  Checklistan hjälper dem att på bara några minuter veta vilka tillstånd som måste sökas och vilka uppgifter som ska lämnas.


#Tillväxtverket #verksamt.se #publikaevenemang
För den som ska arrangera ett publikt evenemang kan det vara snårigt att ta reda på alla tillstånd som krävs. I Tillväxtverkets nya guide och checklista finns allt på en och samma plats. Foto: Russell Holden, Pixabay

Guiden och checklistan för evenemang finns på verksamt.se som samlar information till företag från myndigheter. Den riktar sig till småföretag och föreningar och kan utöver kultur- och idrottsevenemang även användas för att arrangera festivaler, stadsfester, marknader, valborgs- och midsommarfirande, utställningar, mässor, demonstrationer, manifestationer samt cruising med mera. 


I checklistan kan arrangörer till exempel få veta om de behöver söka tillstånd från Polisen, begära ett serveringstillstånd och ta reda på hur avfall ska hanteras. Det finns även tips om hur man gör sitt evenemang så hållbart som möjligt. 

Peter Schröder som driver Restaurang Bleck och Bleck Forest, anordnar en hel del tillställningar och evenemang:


– För mig, som inte är ett under av struktur och organisation, är det lätt att glömma allt jag behöver ansöka om och i vilken ordning det ska ske. Jag tycker att den här tjänsten är toppen och kommer både använda den själv och rekommendera den till andra, säger han.


Tidigare var arrangörer tvungna att söka information på en rad olika webbplatser för att hitta all nödvändig information. Det har gjort att arrangörer ibland haft svårt att veta vilka tillstånd de behöver. Med den nya guiden och checklistan blir det mycket enklare.


– Känslan av att missa någonting har varit vanlig bland de arrangörer vi har intervjuat. Med checklistan får de nu snabbt en översiktlig bild av vilka tillstånd de behöver och information om vart de ska vända sig, säger Jenny Nordlöf, projektledare på Tillväxtverket.


Guide och checklista hittar du här.