Brottning ger ny mening för synskadad

Brottningsförbundets satsning på parabrottning har gett synskadade Haydar Gürbüz, 33, en ny mening i livet. Fler sociala kontakter, bättre fysik och allmänt ökat välmående är resultatet i ett projekt där fler ska få chansen uppleva samma känsla som Haydar – och där det idrottsliga målet är att få med deltagare i Special Olympics.


#brottningsförbundet #bkathen #enbrottarmattautangränser
Synskadade Haydar Gürbüz (t v) får ny energi och mening i livet av att vara med i Brottnings-förbundets parasatsning ”En brottarmatta utan gränser”. Här i BK Athéns träningslokal på Södermalm i Stockholm tillsammans med tränaren och projektledaren Cem Celepli Atci. Foto: Thomas Björn

Fritid & Park besöker brottningsklubben BK Athéns lokaler på Söder­malm i Stockholm en sen lördagseftermiddag i slutet av oktober. Tränaren och projektledaren för Brottningsförbundets parasatsning ”En brottarmatta utan gränser”, Cem Celepli Atci, står på gatan och väntar­ på att Haydar Gürbüz ska anlända med färdtjänst – vilket han gör i en gul taxibil några minuter försenad.


Han är ursäktad. Haydar bor i Märsta, ett par mil norr om Stockholm. Han hinner inte mer än kliva ur bilen förrän det sköna ”idrottstugget” är igång med råa, men hjärtliga, gliringar från båda håll. Tio minuter senare är de båda omklädda i brottartrikåer för en timmes tuff träning i den fräscha och välordnade källarlokalen på en av Söders sidogator.


För Haydar Gürbüz, som föddes med full syn men miste den successivt från sju års ålder och i dag bara kan skönja ljust och mörkt samt vissa konturer, är den här timmen mer än bara brottningsträning.


– Jag älskar att idrotta och ville prova på något nytt. Brottningen är en allsidig sport där du får träna kroppens alla funktioner. Brottningen är ett fantastiskt stöd för mig som vill komma ut och träffa människor, säger Haydar innan han gör en mara på sin tränare Cem Celepli Atci som flyger som en blöt Lovvikavante i luften.

Haydar upplever att synskadan har med­fört att han har en starkare känsel i sina händer än andra, icke synskadade. Något­ hans klasskamrater på folkhög­skolan Haga­berg i Södertälje påtalade för honom när han masserade dem på axlarna under rasterna, mest på skoj. Där och då föddes idén att utbilda sig till massageterapeut, vilket han jobbar som i dag.


”En brottarmatta utan gränser” är ett tre­årigt projekt som har fått medel från Allmänna Arvsfonden. BK Athén är pilotklubb tillsammans med Huddinge BK, Västerås BK Brottning och Umeå Brottning. Målet är att ett femtontal klubbar ska ansluta sig och att projektet ska övergå till ordinarie verksamhet inom Brottningsförbundet efter­ projekttidens slut. Det finns också ett idrottsligt mål i projektet som är coronasäkrat genom att ta tempen på alla, säkerställa att alla spritar händerna samt sprita träningsmattan före varje träning.


– Målet är att få med parabrottare i Special Olympics – det skulle vara magiskt. Nu har vi flera parabrottare runt om i landet. Haydar ger oss glädjen att försöka uppnå det målet. Han är villig att träna hårt och leva som en brottare för att hjälpa till att förverkliga vår mission.

Det säger Cem Celepli Atci som till vardags driver en app för psykisk hälsa, Snaptive, som ger snabbare kontakt med lämplig kurator för människor med oro, depression och ångest. Även det för att ge chansen till ökad livskvalitet för utsatta människor.


Thomas Björn