Brottningen ska få fart på landets elever

Nu ska brottningen få fart på landets elever! Åtta brottare med landslagsmeriter har spelat in fyra filmer visar övningar som kan utföras på idrottslektionen, på rasterna – och hemma. Målet är att öka konditionen samt den mentala styrkan och därmed självkänslan.


Springa med motstånd är en av de övningar som visas i Brottningsförbundets nya kortfilmer med träningstips för elever och idrottslärare.
Springa med motstånd är en av de övningar som visas i Brottningsförbundets nya kortfilmer med träningstips för elever och idrottslärare. Foto: Idrottens Kraft

Det är viktigt att få igång alla som suttit stilla, eller rört sig för lite, under pandemin. Därför har RF-SISU, Riksidrottsförbundet, avsatt medel för idrotter som vill bidra till att öka rörelsen främst bland unga.


Brottningen är en av dessa idrotter. Den gamla anrika idrotten har tagit hjälp av åtta landslagsmeriterade brottare för att spela in fyra korta filmer med träningstips för målgruppen elever och idrottslärare på landets skolor. Övningarna går lika bra att göra på rasten – eller hemma – som på idrottslektionen. Det är bara att ställa upp mobilen eller paddan och köra!

De åtta brottarna är Johanna Lindborg, Jonna Malmgren, Amelia Samuelsson, Alex Bjurberg Kessidis, Kevin Makota Ström, Ardit Fazljija, Hamza Sertcanli och Ilias Ayhan. Övningarna är bland annat Utfall sidledes, Skottkärran, Jämfotahopp över plankan, Springa med motstånd och Knuten. Övningar som sätter fysik, motorik och hjärnkraft på prov – och utvecklar desamma.


Cem Celepli Atci är projektledare för satsningen. Han säger:


– Det är olyckligt att idrotten har haft ett stort tapp av medlemmar under pandemin. Som alla andra i samhället, och speciellt som idrottsaktiv, är det viktigt att kunna anpassa sig efter situationen. Digitala träningspass är ännu viktigare än förr.


Han är tacksam att brottningen, som kan utföras var som helst, har fått möjlighet att skapa detta filmade material.


– Många kanske undrar varför vi inte visar brottningskast av olika slag. Det beror på att vi vill säkerhetsställa att ingen skadar sig. Brottning är som ett pussel – du behöver grundläggande motorik, kondition, styrka och koordination för att lyckas med ett kast.

– Även om en brottare står ensam på mattan går det inte att bli en skicklig brottare utan träningskamrater. Brottning är teamwork!


Landslagsbrottaren Johanna Lindborg och projektledare Cem Celepli Atci.
Landslagsbrottaren Johanna Lindborg är med och visar träningsövningarna i Brottningsförbundets kortfilmer. Cem Celepli Atci är projektledare för satsningen. Foto: Idrottens Kraft

Landslagsbrottaren Johanna Lindborg är stolt att få vara med och öka den fysiska och mentala hälsan bland landets elever.


– Jag vill få ungdomar att älska sport. Brottning är för alla. Det är glädje, gemenskap och utmaningar. Det betyder mycket för mig, men även för eleverna, att få testa på skolbrottning och att få röra på sig mer.

För att ta del av filmerna, klicka här.


Text: Thomas Björn