Busig brottare leder inkluderingsprojekt

Cem Celepli Atci, 28, och Leonard Östlund, 30, ska leda projektet En brottarmatta utan gränser under tre år. Båda har bred erfarenhet av brottning – och av att få människor som känner sig utanför att komma in i gemenskapen genom brottning.


#enbrottarmattautangränser #svenskabrottningsförbundet #cemcelepliatci #leonardöstlund
Leonard Östlund (t v) och Cem Celepli Atci är utsedda att leda Svenska Brottningsförbundets treåriga Allmänna Arvsfonden-projekt En brottarmatta utan gränser. Projektet vänder sig till brottningsintresserade med funktionsnedsättning – och speciellt unga med intellektuell funktionsnedsättning. Foto: Thomas Björn, Idrottens Kraft

På försommaren berättade Fritid & Park om En brottarmatta utan gränser – ett treårigt projekt som drivs av Svenska Brottningsförbundet med medel från Allmänna Arvsfonden. Projektet vänder sig till människor med funktionsnedsättning, med fokus på unga med intellektuell funktionsnedsättning, och bedrivs fram till våren 2023.

Cem Celepli Atci och Leonard Östlund har utsetts till att leda projektet – och det är två brottningsprofiler med spännande bakgrunder.


Efter en något stökig skolgång rätade allt upp sig för en busig Cem Celepli Atci tack vare brottningen i Spårvägens BK och senare Huddinge BK, där han numera är ungdomstränare.

– Som ung brottare hade jag svenska mästare runt omkring mig och såg vad disciplin betyder för att komma någonstans. Brottningen gav mig verktygen och självförtroendet att sikta mot något högre, förklarar Cem som via folkhögskola kom in på socionomlinjen vid Högskolan i Örebro – en av endast två från folkhögskola per hundra sökanden som antogs det året.

Där föddes idén till att utveckla en app för att visa tillgången till lediga kuratorer och därmed skapa förutsättningar för ökad psykisk hälsa. Appen heter Snaptive. I dag har företaget som driver appen tio anställda och Cem Celepli Atci är delägare.

Ett av jobben Cem haft är som ledare för unga med autism vid ett korttidsboende.

– Det roligaste jobbet jag haft! Att få komma in och ge energi till unga med lågt självförtroende och till föräldrar som av förståeliga skäl många gånger var ganska slutkörda var helt fantastiskt.

Leonard Östlund är också aktiv inom brottningen. Efter en lovande karriär som ungdomsbrottare, bland annat studerade han på ett av brottningens Riksidrottsgymnasier (Arboga), lade han av för att bli ledare i sin moderförening BK Athén på Södermalm i Stockholm.

Svenska Brottningsförbundet såg Leonards talang som ledare och tränare, och sedan ett par år tillbaka är han förbundskapten för juniorlandslaget. Dessutom har han blivit involverad i kortare projekt, som vid den stora flyktingvågen 2015.

– BK Athén gjorde tillsammans med Stockholms Brottningsförbund, Svenska Brottningsförbundet och Stockholmsidrotten en gemensam satsning på nyanlända. Vi tog emot ett femtiotal i träning, främst pojkar. Vi i brottningen är bra på att ta hand om människor som söker sig till oss, men kan bli bättre på att få nya grupper till brottningshallarna. Därför är projektet En brottarmatta utan gränser både viktigt och spännande.

Leonard Östlund ser fram emot främst två saker i projektet.

– Att få människor som känner sig utanför att känna sig innanför genom brottning. Jag ser också fram emot att få jobba med Cem – en grym kille som har precis rätt kunskap och erfarenhet för att leda ett sådant här projekt!

Cem Celepli Atci är helt klar över vad han ser fram emot.

– Att skapa rörelse för en grupp som verkligen behöver det – och utmaningen att få någon i gruppen att nå målet Special Olympics. Lyckas vi med det kan jag sluta jobba. Då har jag gjort allt jag behöver göra i livet. Det vore magiskt!

Samuel Lund, generalsekreterare i Svenska Brottningsförbundet, välkomnar de båda.

– Det var stort intresse för båda tjänsterna. Cem och Leonard var de två mest meriterade av alla sökanden. Det är med både glädje och stora förhoppningar jag ser fram emot att de ska leda projektet En brottarmatta utan gränser till något riktigt bra, som kan leva vidare som ordinarie verksamhet i Svenska Brottningsförbundet.

Thomas Björn