Bredidrott i Bredsand ska locka fler att idrotta

Bredsand är ett av Sundsvalls idrottssvaga områden. Under året kommer det sättas in flera insatser för att ändra på det genom RF-SISU Västernorrlands nya Bredsandsprojekt ”Bredidrott”. Projektet rivstartar med aktiviteter för ungdomar under sportlovet vecka 10.


#bredidrott #bredsand #inkludering #idrottsrörelsen
Ann Danielsson har jobbat som idrottslärare på Bredsands skola i många år och är den som leder projektet Bredidrott åt RF-SISU Västernorrland. Foto: RF/SISU Västernorrland

Idrottsrörelsen befinner sig just nu i en förändringsresa, där en av utmaningarna är att inkludera de som i dag står utanför idrottsrörelsen. RF-SISU Västernorrland drog i början av 2020 igång ett nytt projekt i Bredsand med syfte att få fler ungdomar i rörelse och att på sikt få dem att komma in i idrottsrörelsen. Projektets namn Bredidrott kom en grupp skolelever på.


I uppstartsfasen har RF-SISU bland annat varit med och hjälpt Bredsandsborna att bilda en förening och nu drar projektet igång på allvar med riktade lovaktiviteter och prova-på-verksamhet i samarbete med föreningar. Ann Danielsson, projektledare för Bredidrott i Bredsand, känner både området och ortsborna och vet vilka utmaningar och önskemål som finns.

– Det finns redan bra fotbollsverksamhet i Bredsand men i det här projektet får barnen chans att prova på fler idrotter med ledare från flera olika föreningar. Det som har efterfrågats mest i vår är möjlighet att testa slalom, skridskor, basket och innebandy, säger Ann Danielsson.


Projektet, som till att börja med pågår under 2020, bidrar även till nya idrottsledare som får utbildning i bland annat ledarskap, åldersanpassad fysisk träning, föreningslära och värdegrundsfrågor. Genom ett nytt sätt att organisera idrott på har barn och ungdomar möjlighet både att idrotta i förening och att bli ledare. Delaktigheten är viktig.


Under sportlovet vecka 10 ordnas aktiviteter för barn i bland annat slalom, basket, fotboll och skridsko. Direkt efter lovet fortsätter projektet med prova-på-verksamhet i form av att man får testa innebandy med Klockarbergets BK under fyra veckor i mars samt basket med KFUM Sundsvall under april och maj.