BonnierHoops avslutar med spoken-word final

Uppdaterat: 29 sep. 2018

Efter tre år av lyckat integrationsarbete på Kista torg i Stockholm exporterades sommarlovsprojekt BonnierHoops till Göteborg. Streetbasketplanen där basket och kultur delar planhalva flyttar nu in på Bokmässan 27–30 september för att uppmärksamma satsningen på ökad läsförståelse i utsatta områden.


BonnierHoops flyttar in på Bokmässan med både streetbasketplan och boklounge. Foto: Hisingenbyday.se

Streetballplaner hade öppet hela sommaren vid Svarte Mosse i Biskopsgården för basketspel, läsning i bokloungen, artistuppträdanden, skrivarverkstäder, poesiworkshops, dansworkshops och mycket mer.


Under Bokmässan kommer det att bjudas på en rad olika evenemang som basketturneringar, tävlingar och final i spoken word. Med sin medverkan hoppas BonnierHoops kunna belysa vikten av läsförståelse i utsatta områden, men också bidra till att göra mässan tillgänglig för fler ungdomar.

Finalen i årets spoken word går av stapeln på söndag 30/9 kl.11.30-12.30. Sex finalister uppträder och bjuder på allt från a capella rap, slam poesi/estradpoesi eller poesi. Juryn består av arrangörerna för Ortens bästa poet Göteborg, Amanda Petterson och Ramla Abdullahi. Finalisterna tävlar såklart om äran, men vinnaren går även hem med 10 000 kronor och får en egen läsning i Rum för poesi på Bokmässan 2019.


Bonnier Hoops startades sommaren 2015 av Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet. Syftet var att på ett roligt och inspirerande sätt främja läsning och det skrivna ordet, med hjälp av basket och olika kulturyttringar. Då läsförståelsen är som lägst bland ungdomar som inte har svenska som modersmål, är det i områden med stora andelar nysvenskar som BonnierHoops kan göra störst skillnad.