Bollar med ord på läger

Först skrivtips med populära författaren Magnus Ljunggren – sedan träning och övningar för att bli en bättre fotbollsspelare. I dag startar Sundsvalls stadsbiblioteks skriv- och fotbollsläger.


Foto: Andreas Ignell

Förra sommaren arrangerade biblioteket ett rid- och skrivläger, nu blev det istället ett skriv- och fotbollsläger.


– Det känns som en väldigt bra och rolig kombination, jag tror att lägerdeltagarna får en härlig vecka, säger bibliotekarie Emma Vestman på Sundsvalls stadsbibliotek.


Någon professionell fotbollsspelare blev han aldrig, men Magnus Ljunggren spelade en hel del fotboll med kompisarna när han växte upp på Norrliden i Sundsvall. Fotbollsintresset har hängt med och märks i hans författarskap.


– Fotboll är tacksamt att skriva om, hur det är att vara i ett lag, förväntningar från föräldrar eller föreningen, utmaningar här och nu, vem som ska bli något och drömmar om framtiden, det rymmer mycket, säger Magnus Ljunggren.

Skriv- och fotbollslägret vänder sig till barn i årskurs fem och sex. Ett tjugotal tjejer och killar kommer att vara med på lägret som arrangeras i samarbete med GIF Sundsvall Back2basics och SDFF Plus. Fotboll blandas med högläsning, ett och annat bad – och skrivande, som Magnus Ljunggren håller i.


– Jag hoppas att jag kan väcka samma lust och lek som finns i fotbollen och visa hur roligt man kan ha med skrivande och bokstäver. Det är häftigt att skriva, man kan hitta på vad som helst och öppna helt nya världar.

Men det handlar inte bara om fantasi, den som äger språket, kan skriva framtiden, menar Magnus Ljunggren.

– När man skriver kan  man faktiskt påverka och skriva om sånt man tycker är viktigt och föra fram sina åsikter, till exempel att GIF Sundsvall är världens bästa fotbollslag eller att det är orättvist hur det ser ut i Nacksta.