Boendes idéer skapar jämställd aktivitetsplats

Med utgångspunkt i idéer från hyresgästerna på Gamlegården i Kristianstad har AB Kristianstadsbyggen (ABK) tagit fram en interaktiv och jämställd storlekplats och aktivitetsplats för alla åldrar. Till sommarlovet 2019 ska den stå klar. 


Under våren ska den nya storlekplatsen växa fram i Gamlegårdsparken i Kristianstad. Bild: ABK/Creative Army

En viktig del i arbetet med aktivitetsplatsen har varit dialogen med barn och ungdomar från bostadsområdet.


– Vi har fått in massor av synpunkter och idéer som vi har tagit till oss, berättar Carolina Aouseus, ansvarig för ABK:s utemiljöer och den som ritat den nya aktivitetsplatsen.


Lekparken ska anläggas kring dammen i Gamlegårdsparken. Man utnyttjar den höga backen där klättertorn och täckt rutschkana sätts upp, två viktiga önskemål från barnen på området. Fotbollsplanen blir kvar nedanför. Hopplek ska få utrymme, bland annat med nedsänkta studsmattor. Det ska också bli en lång linbana och något som kallas för dansbåge – där man kan sjunga och dansa.

– Framför allt flickor önskade sig en plats där man kunde interagera med musik, säger Carolina Aouseus. Det har vi tagit fasta på och kommer att ha en dansbåge där man kan leka och tävla mot varandra till musik, men också en scen där man under dagtid kan koppla in egen musik till fast högtalare och uppträda med sång och dans. Det är roligt om vi kan locka fler flickor att ta plats och använda aktivitetsplatsen.


En separat avdelning ägnas åt lek för de mindre barnen. Förutom lek- och aktivitetsytor tillkommer också nya sittytor och en stor satsning på belysning både på platsen och på vägen dit. En bit bort byggs också ett utegym, vilket var efterfrågat av många på området.

Sammanlagt handlar det om 1200 kvadratmeter lekyta. Och Carolina Aouseus tror att den här lekparken har möjlighet att bli så attraktiv att den kommer att dra besökare från hela kommunen.


Just nu pågår upphandling av entreprenör som ska bygga aktivitetsplatsen och enligt planen ska allt stå klart till sommarlovet nästa år.