Boda isstadion invigs med VM-bandy

Boda isstadion i Borås invigs med en rivstart 26 januari då det blir gruppspelsmatch i bandy-VM mellan Finland och Kazakhstan. Dagen fylls även av andra aktiviteter och blir en riktig skridsko-, familje- och bandyfest.


Med Boda isstadion har bandyn fått en egen plats i Borås. Bild från damernas SM-final i bandy 2015 mellan Kareby och AIK. Foto: Arild Vågen (CC BY-SA 4.0)

Det blir ett heldagsprogram på Boda isstadion lördagen den 26 januari där besökare erbjuds att prova på idrotter, skridskoåkning och träffa utställare. Det blir också flera möjligheter att se bandymatcher och uppleva den särskilda atmosfären kring vinteridrott utomhus.


Klas Ström, ordförande i Borås Bandy, såg sin första bandymatch för snart tio år sedan i Vänersborg och fastnade direkt för snabbheten, tekniken och elegansen i sporten. Sedan dess har han arbetat för att ge bandyn en plats i Borås.


Vanligtvis krävs många år av erfarenheter kring en arena och en idrott för att locka större evenemang till en stad så att få chansen att inviga Boda isstadion med en VM-match är speciellt.


– Det är svårt att sätta ord på mina känslor faktiskt. Att nu kunna hälsa publiken välkommen till en VM-match på nyanlagda Boda isstadion, anpassad för bandy, känns minst sagt magiskt. Med den nya anläggningen ser jag en ljus framtid för bandyn i Borås och jag hoppas att det kommer att skapa ett helt nytt intresse för skridskoåkande och issporter i allmänhet, säger Klas Ström.

– Jag får lov att instämma i Klas känsla av magi, både kring evenemanget i sig och den nya isstadion. I det här fallet är det ju dessutom långt mycket mer än en isbana, det blir ett idrottsligt allaktivitetsområde som lockar till fysisk aktivitet året runt. Det blir ett enormt lyft för skolan, de aktiva föreningarna i området, de boende och hela Borås, säger Tommy Jingfors, förvaltningschef Fritids- och folkhälsoförvaltningen Borås Stad.


På Svenska Bandyförbundet är man också glada över den nya isbanan som kan hjälpa till att sprida bandy till fler delar av Sverige. Senast en ny bandybana byggdes från grunden var 2013 i Östersund.


– Det är otroligt glädjande med en ny konstfrusen isbana med bandymått. Det är förvisso inte helt unikt, men väldigt ovanligt att de nyanläggs från grunden. Det ger nya möjligheter för idrotten och skapar en möjlig spridning utanför traditionellt starka bandyfästen som varit väldigt beständiga i Sverige under många år, säger Peter Hodor, generalsekreterare Svenska Bandyförbundet.