Bli en bättre skidåkare med yoga

Skidsäsongen är i full gång och oavsett om du ska på en skidhelg eller kör längd hela säsongen – hur blir man egentligen en bättre och mer hållbar skidåkare? PT:n och yogaläraren Monika Björn delar med sig av fem tips ur sin bok Yoga för dig som tränar om hur yoga kan göra dig till en bättre skidåkare.Hela kroppen jobbar när du är i skidspåret och med rätt förutsättningar är det saligt att få glida fram. Men hur kan det kännas ännu skönare för kroppen?


1. Få bättre balans Många av enbensövningarna i yogan kan förbättra din balans och kroppsmedvetenhet. Balans på skidan är A och O, och att kunna göra kroppsviktsöverföringen från skida till skida så mjuk som möjligt är en förutsättning för effektiv och snabb skidåkning.


2. Bli mer rörlig Vissa yogapositioner ger dig bättre rörlighet kring fotleden, höften och bröstet, och stärker bålen, låren och vaderna. Oavsett vilken åkstil du gillar kommer yogan att bidra till större rörlighet som gynnar din åkning.


3. Skapa mer styrka och kontroll i bålen Som längdskidåkare behöver du vara stark i ryggen för att inte falla för långt framåt när du saxar. Du behöver också vara stark i magen för att inte börja svanka i ländryggen när du stakar. Om du tappar kontrollen i överkroppen kommer tekniken att bli lidande, kroppen tröttare och skidåkningen kommer att gå långsammare. Bra stakning kommer från överkroppen – inte från armarna. Efter långa skidpass är det bra att mjuka upp ryggraden med rotationer för bålen. Och alla bakåtböjare är bra för att sträcka ut tajta bröstmuskler och framsidan av axlarna.


4. Andas medvetet Andas med ett medvetet och jämt andetag, även när du är som mest utmanad. Ta andningen med dig från yogamattan och lägg märke till vilken andningsrytm som är din naturliga i olika lägen (distansåkning, medelintensiv åkning, och högintensiv åkning). När andas du? Före eller efter du sätter i staven? Hur ofta andas du? Öva på att inte hålla andan när du utmanar dig extra mycket, fysiskt eller mentalt.


5. Fokusera mera Yoga är ett ypperligt tillfälle att att öka din kroppsmedvetenhet på. I varje yogaposition, lägg märke till vilken eller vilka muskler som påverkas av just den positionen. Känn efter om du kan få det första motståndet att vika efter några repetitioner, sekunder eller minuter. Översätt gärna till längdskidåkningen och bli medveten om varför du gör en viss position eller rörelsesekvens.