Biologiskt nedbrytbar textil är Årets Trädgårdsprodukt

Turfquick®, en biologiskt nedbrytbar textil som underlättar och effektiviserar sådd av gräs, har vunnit utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2019, Elmia Garden Award.


Håkan Isak Yilmaz med en rulle Turfquick – en biologiskt nedbrytbar textilmatta som innehåller både frön och gödsel för effektiv sådd. Foto: Turfquick

– Elmia Garden Award är en utmärkelse som bevisar att vi har gjort något bra för miljön, trädgårdsbranschen och samhället. Efter sex års arbete och stora ambitioner har det till slut gett resultat. Jag känner mig stolt och glad över min envishet och priset är ett bevis på att man kan nå sina drömmar, säger vinnaren Håkan Isak Yilmaz.


Turfquick rullas enkelt ut och klipps till efter önskad storlek med vanlig sax. Mattan innehåller frö och gödsel och textilen håller dem på plats och förhindrar erosion av jordmassa. Den passar att anlägga på såväl platta ytor som svåra platser, till exempel slänter. Inom två månader har mattan brutits ner och det finns inga spår kvar av textilen.

Textilen innehåller cellulosafiber som absorberar vatten och kan hålla upp till tio gånger mer fukt än jord vilket innebär 30–60 procent mindre vattenförbrukning. Mattan stoppar även uppkomsten av ogräs underifrån.


Idén till Turfquick fick Håkan Isak Yilmaz efter ett misslyckat projekt hemma när han skulle anlägga en ny gräsmatta. Han tog fram en maskinprototyp och i slutet av 2016 startade han en provproduktion i Sverige efter en tids sökande efter tillverkning runt om i Europa. Håkan Isak Yilmaz ville ha tillverkningen på hemmaplan för att kunna vara nära sin familj. Nu tillverkas produkten i egen fabrik i Nynäshamn.