Seglar för att bevara Östersjöns natur och hav

Det skulle ha blivit en kappsegling över Östersjön. Det blev en segling längs Östersjöns kust för att uppmärksamma miljöutmaningarna i detta utsatta innanhav. Sandra Sandqvist och Christian Harding sitter aldrig still i båten.

#seglarfrånsmygehamntillhaparanda #raidthebaltic #voiceoftheocean
Sandra Sandqvist och Christian Harding seglar 850 sjömil från Smygehamn till Haparanda i en öppen katamaran för att uppmärksamma Östersjöns utmaningar. Foto: Privat

Precis som många andra idrottsevenemang det här året blev Nord Stream Race, kappseglingstävlingen från Kiel, via Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors och med avslutning i S:t Petersburg inställd. Därmed fick skepparen Christian Harding och hans kollega Sandra Sandqvist tid över. Längtan till havet finns där alltid, så idén att segla på Östersjön i ett annat syfte föddes. Den här gången i en F18 katamaran, ”havets gokart”, en drygt sex meter lång och helt öppen båt.


– Vi drivs av vår kärlek och passion till havet och seglingen, men också att bevara naturen så att fler kan få njuta av den och kunna ta del av allt det härliga. Vi kommer därför under vår resa att bjuda på roliga möten via häftiga filmer som alla kan följa i sociala medier och på seglingsmagasinet Search Magazines hemsida – men också lyfta fram hur känslig naturen är och hur vi kan bevara den i dess vackra och underbara form, förklarar Christian Harding.

Resan startade lördagen den 29 augusti i Smygehamn, Skåne – Sveriges sydligaste hamn – och målgång beräknas runt 10 september i Haparanda – Sveriges nordligaste hamn. Resan är 850 sjömil och går under namnet Raid the Baltic. Den stöttas bland annat av seglingsklubben KSSS och stiftelsen Voice of the Ocean, vars devis är ”Med havet som uppdragsgivare”.


#seglarfrånsmygehamntillhaparanda #raidthebaltic #voiceoftheocean
Sandra Sandqvist och Christian Harding vid starten i Smygehamn. Foto: Privat

– Det känns härligt att göra ett äventyr som ingen annan gjort förut i den här formen – något alla sade var galet och omöjligt. Vi gillar utmaningar, så vi antog den, säger Sandra Sandqvist.


En tredje person är med på resan: Emil Nilsson, som fungerar som shorecrew.

Thomas Björn