Bygger bättre förutsättningar för ett aktivt liv

Människor i socioekonomiskt utsatta områden ska få fler möjligheter att ha en aktiv livsstil. Det uppdraget har Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad fått. Som en del i arbetet byggs en ny typ av aktivitetsyta på fyra platser i Göteborg.


Aktivitetsytan är fylld med redskap för olika aktiviteter och kringgärdad av löparbanor.
Aktivitetsytan är fylld med redskap för olika aktiviteter och kringgärdad av löparbanor. Dessutom finns här en dansscen för att det ska finna något för alla att göra. Ytan är utvecklad i samarbete med organisationen Generation Pep. Foto: Göteborgs Stad

Den första aktivitetsytan invigdes i somras, nu är det dags för södra Biskopsgården. På lördag invigs där en aktivitetsyta med gym, hinderbanor, klätterställning, dansscen och löparbanor – öppen dygnet runt, året runt och helt gratis.


– De här nya aktivitetsytorna ska bjuda in till rörelse och aktivitet för alla, vare sig man är ung eller gammal och van att träna eller inte, säger Sam Brinkenbro, samordnare för gym på idrotts- och föreningsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Aktivitetsytan är utvecklad i samarbete med organisationen Generation Pep och kan därför titulera sig som en Pep Park. Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som bildades för fem år sedan på initiativ av kronprinsessparet.


– Hela samhället måste kraftsamla för att skapa bättre förutsättningar för människor att vara aktiva. En del är att skapa fler attraktiva och tillgängliga ytor som gör det lättare att ha en aktiv fritid och där kan en Pep Park spela en viktig roll, säger Carolina Klüft som är verksamhetschef för Generation Pep.