Basketstjärnan bytte spår till skidor

SM-guld med Norrköpings Dolphins, 138 landskamper, vald till Årets spelare och en framgångsrik proffskarriär. Ändå bytte Elisabeth Egnell basketen mot skidor när det var dags för en civil karriär.


– Jag lever drömmen. Jag är jätteglad att få jobba med idrotten. Skidförbundet är ett roligt förbund där jag har stor chans att påverka bland annat hållbarhetsarbetet, berättar hon i Idrottens Kraft Podden.


#elisabethegnell #idrottenshållbarhetsbarometer #svenskaskidförbundet
Efter en framgångsrik basketkarriär valde poängmaskinen Elisabeth Egnell att arbeta med skidor. I dag jobbar hon med bland annat hållbarhet på Svenska Skidförbundet och gläds över att skidorna rankas tvåa i Idrottens Hållbarhetsbarometer – svenska folkets uppfattning om hållbarhetsarbetet i nio av våra mest folkkära idrotter – väl medveten om att utmaningarna är många. Foto: Svenska Skidförbundet

Elisabeth Egnells basketkarriär är en av svensk dambaskets bästa. Den kröntes med en flerårig proffssejour i bland annat Frankrike och Italien, där 33-åringen från Norrköping var pålitlig poängmaskin i sin roll som small forward. Ändå blev det skidor och en tjänst som verksamhetsutvecklare på Svenska Skidförbundet som civilt yrke 2019.


– Jag är kvar i basketen, men det är roligt att jobba på Skidförbundet som är ett av Sveriges största förbund där det finns otroliga möjligheter att genomföra initiativ och ta stor plats i idrottsrörelsen. Bakgrunden från en annan idrott ger mig ett större perspektiv, och gör också att jag kan vara ganska rationell och objektiv då jag inte har någon direkt koppling till skidorna, säger hon i det senaste avsnittet av Idrottens Kraft Podden som handlar om Idrottens Hållbarhetsbarometer – svenska folkets uppfattning om vilka av några av våra mest folkkära idrotter som arbetar mest framgångsrikt med hållbarhet.

Skidor är i toppen av rankingen – tvåa efter innebandyn och strax före trean fotbollen.


– Hållbarhetsfrågor är viktigt för oss inom skidorna eftersom vår verksamhet i grunden syftar till att människor ska må bra, utvecklas och ha roligt tillsammans, gärna under en så lång tid som möjligt i livet. Därför är det kul att vi uppfattas som en idrott som tar ansvar och har verksamhet för alla åldrar och nivåer, säger Elisabeth Egnell och fortsätter:


– Vårt hållbarhetsarbete är ett livslångt engagemang, men vi har mycket kvar att lära. Att vi redan nu ligger så långt framme är ett kvitto på att vår satsning har gett resultat. Det är otroligt inspirerande!


För Elisabeth Egnell och Svenska Skidförbundet är hållbarhet att tänka helhet, allt ifrån att fördela resurser jämställt mellan män och kvinnor, via hållbart producerad konstsnö till smartare resor och kosthållning.

– Som idrottsförbund tävlar vi i allt vi gör, men just i frågan om hållbarhet vill vi att alla idrotter ska lyfta.


Det finns stora utmaningar inom området hållbarhet för Skidförbundet som delar upp sitt arbete i social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.


– Det är viktigt att dessa går hand i hand. Ett exempel är flourvalla, som vi vill få bort, men som krockar lite med våra sociala hållbarhetsmål där vi vill att alla ska tävla på lika villkor, samt uppnå antikorruption och antidopning. Resor och materialförbrukning är andra områden där vi har stora utmaningar.


För skidsporten är hållbarhet en överlevnadsfråga. Klimatförändringarna minskar tillgången på snö, vilket påverkar framför allt de aktivas träning.


– Vi är ingen liten satellitverksamhet, utan den globala uppvärmningen påverkar oss i allra högsta grad, precis som den påverkar alla andra. Tävlingarna har till stor del genomförts på konstsnö de senaste 20 åren, men för träning behöver vi naturlig snö. Var hittar vi den i framtiden?


För att lyssna på hela intervjun med Elisabeth Egnell i Idrottens Kraft Podden, klicka här.