Basement låter unga prova nya aktiviteter gratis

Fredagkvällar, då många sitter hemma med fredagsmys, är det full aktivitet i källaren på Idrottens hus i Helsingborg. Här kan unga prova på nya aktiviteter – helt gratis. En kväll erbjöds till exempel bågskytte, boxning, rugby, basket och vloggverkstad.


Varje fredagkväll erbjuds alla unga att prova på ett varierande utbud av aktiviteter. Ett projekt som fallit mycket väl ut. Foto: Helsingborgs stad

Projektet kallas Basement och startade efter ett beslut i kommunfullmäktige om att utveckla kvällsidrottsaktiviteter ytterligare. Sedan tidigare ordnades nattfotboll på lördagar, kallat Zonen. Varje fredagkväll dyker mellan 30 och 50 ungdomar från hela kommunen upp, vissa gånger så många som 100 stycken.


– Vi kände att det kunde bli för mycket fotboll om vi skulle ha samma erbjudande även på fredagar. Det var så idén om att utnyttja Idrottens hus till andra sporter kom till. Tanken var även att erbjuda något annat än bara idrott, en bra blandning så att alla kan hitta något och därför har vi aktiviteter som löpsedelsverkstad och vloggverkstad, där ungdomar inspireras till att videoblogga, säger Jeanette Blixt, fritidsledare.

Eftersom idrottsföreningar sällan vill använda anläggningar på fredagskvällar har andra utövare inte behövt stryka på foten för satsningen.


– Det är i linje med förvaltningens mål att kunna utnyttja våra lokaler bättre, samtidigt ville vi skapa en mötesplats på fredagarna som ett komplement till de traditionella fritidsgårdarna, berättar Filip Egger, som arbetar på projektenheten inom skol- och fritidsförvaltningen och varit drivande under starten av Basement.


Basement började som ett pilotprojekt på åtta veckor och därefter gjordes en utvärdering. Den visade att satsningen hade fungerat bra, lockat nya grupper av ungdomar i åldern 13 till 19 år och inte konkurrerat med befintliga fritidsgårdar. Det innebär att projektet har övergått till ordinarie verksamhet.

Statistiken visar att det är unga från alla områden i Helsingborg som kommer till Basement, inte minst på grund av att det är lätt att ta sig till Idrottens hus med buss.


– Det är ett ganska ”neutralt” område. Det är en trygg plats, alltid många vuxna här, och det är superhäftigt att kunna utnyttja våra lokaler på det här sättet, säger Jeanette Blixt.


På Basement jobbar även ungdomsledare, 16–17-åringar som är anställda som ledare och kan tjäna extrapengar. En av ungdomsledarna är Andreja Tomic, snart 18 år.


– Basement känns ovanligt, men samtidigt roligt. Det är kul att så många olika sporter finns här, och att alla är välkomna. Själv är jag mest fotbollsintresserad, men jag följer en massa andra sporter, säger Andreja Tomic.

Jeanette Blixt menar att ungdomsledarna är projektets viktigaste resurs och fungerar som bra förebilder för de yngre.


Även föreningarna har fått positiv respons av Basement. De märker att det ger ett visst tillskott av nya medlemmar och aktiva, och de når ungdomar de inte hade kommit i kontakt med annars.

Nuvarande planering är att hålla öppet på fredagskvällar fram till påsk, därefter hoppas man kunna flytta verksamheten utomhus.