Bad i sinnligt överflöd

B A D I Budapest finns 128 varma källor och 47 badhus att välja bland och för Budapests invånare tillhör ett besök i termalbadet det normala vardagslivet. Här möts man, skapar nya kontakter och kopplar av. Man tar det med ro i det varma vattnet.Alldeles utanför Budapest finns en jordveckning i djupet där termalkällorna uppstår. Temperaturen ligger mellan 24 och 75 grader. Under stadsdelen Buda ligger källorna bara några meter under marken. På Pestsidan ligger de redan en halv kilometer under marken.


Hotell Gellert är ett kombinerat hotell och bad mittemot Frihetsbron vid foten av Gellertberget i Buda. Berget har fått sitt namn efter biskopen Gellert som led martyrdöden efter att ha knuffats nerför berget av hedniska magyarer. Det har länge varit känt för sina varma källor, vilka används som hälsobringande bad enligt en lokal tradition introducerad av de osmanska turkarna.


Förutom att byggnaden är sevärd i sig bör Gellertbadet besökas om man är intresserad av den ungerska badkulturen. Gellert är verkligen en folklig företeelse, trots att det är relativt dyrt (den dyraste badanläggningen i Budapest). Hit går många ungrare regelbundet, både för avslappning och för termalvattnets hälsobringande effekter på ledgångsbesvär och muskelsmärtor.


Anläggningen är en institution som nära på blivit en internationell symbol för Budapest. Det finns tydliga beskrivningar ända från 1500-talet av de varma källor som Gellertbadet än idag hämtar sitt vatten ifrån.

Tretton källor svarar för vattentillförseln till bassängerna inne i det vackert dekorerade badhuset. Byggnaden uppfördes 1912–1918 i Ödön Lechners nationalromantiska stil, med moderna material och dekorerat med traditionella ungerska motiv. Användningen av keramik och färg i arkitekturen var nyskapande. Interiören uppvisar glaserade, marmoriserade kakelplattor och mosaiker som skimrar i den ångande luften.


Badet har elva pooler, åtta inomhus och tre utomhus. Här finns också ett ångbad som sållar agnarna från vetet. Bli inte besviken om du inte klarar dig särskilt länge här inne. Ångan är het!


Inomhus finns en vanlig kall pool, omgiven av lejongap som hela tiden fyller på poolen, och en mindre varm pool. I slutet av den stora kallvattenbassängen finns en liten oansenlig dörr på högra sidan. Den leder till männens avdelning som är en pampig sal med bassänger som håller 36 och 38 grader. Den stora inomhusbassängen omges av kakelklädda gallerier. Den överflödande prakten, exotiska dekoren och de mörka nischerna förenas i en storslagen lovsång över arkitekten.


Att ungrarna tycker om sin kryddstarka mat och de torra, smakrika vinerna råder det inget tvivel om. Många medlidsamma blickar kastas på den som inte är mullig nog att fylla ut baddräkten. Pondusen sitter i en fast kulmage, åtminstone hos den äldre generationen.

Det varma källvattnet är rikt på magnesium, kalcium, sulfat, klorid, vätekarbonat, joner, fluorid och natrium. Vattnet är lätt basiskt och innehåller dessutom svavel.


Gellert Spa erbjuder massage och sjukvård. De har ganska många olika spabehandlingar, men de måste beställas på plats. Massagen utförs av rejäla, mogna damer med starka nypor. Några av tjänsterna som erbjuds är lerbad, medicinsk massage, aroma massage, fotmassage, undervattens jet-massage och manikyr och pedikyr.


Utomhusbassängen renoverades för inte så länge sedan och en vågmaskin installerades. Den slås på i tio minuter varje hel timme. Där finns också en servering med enklare maträtter och alkoholhaltiga drycker. Bekväma solstolar inbjuder till solbad på takterassen.


Badar i är dock inte det enda man gör med Budapests vatten – det ska klunkas också. En del dricker vattnet direkt från rör i poolen på stadens badanläggningar. Andra köper det på flaska. På de moderna spa-hotellen tar man plastmuggar och vrider på en kran. Jag köper det hälsosamma vattnet på flaska och får i mig två klunkar. Det är varmt och luktar och smakar skunk. Men det är säkert hälsobringande!


Inträde för en halv dag, kostar omkring 120 kronor, heldag 160 kronor. På torsdagar är det ”happy hour”, då badar du för halva priset. Om du har Budapestkortet har du även tio procent rabatt.


På Gellertbadet kan man alltså njuta av olika bassänger med tempererat vatten, ta ett bastubad med kamomillånga eller varför inte en stunds avkopplande massage? Hotellet och badanläggningen frammanar bilden av en era av lyx och sinnligt överflöd.

Hans Landström