Kraftfulla elbåtar visas på Båtmässan i Göteborg

På Båtmässan i Göteborg 1–9 februari presenteras några av framtidens båtmodeller – snabba elbåtar med lång räckvidd i futuristisk design. Bland annat är det premiärvisning för den svenskproducerade elbåten One.fly, som svävar två decimeter över vattnet och som klarar att köra i 25 knop i upp till två timmar på en laddning.


#one.fly #båtmässan #elbåt
På Båtmässan i Göteborg visas flera nya elbåtar som på allvar kan börja konkurrera med diesel- och bensindrivna båtar. Till exempel premiärvisas den svenskproducerade One.fly på mässan. Bild: Mannerfelt Design Team

Försäljningen av elbåtar är blygsam. Bara ett fåtal renodlade elbåtar och cirka tusen elmotorer såldes under förra året. Folk vill ha båtar som kan köra fort och länge innan batteriet behöver laddas och det har varit svårt för båttillverkarna att lyckas tillverka en eldriven båt som är lika kraftfull som en som går på fossilt bränsle. Tills nu.


Under Båtmässan presenteras moderna, kraftfulla elbåtar med minimal miljöpåverkan, som kan köras både snabbt och långt. En av dem är konceptbåten One.fly – en nästan sex meter lång bärplansbåt med elmotor, som kan köra i 25 knop (46 km/h) i 40 sjömil. Det är betydligt längre än tidigare elbåtar, som kommer knappt hälften så långt i samma fart.

Förklaringen ligger mycket i att båtutvecklaren Mantaray har lyckats minska vattenmotståndet till ungefär hälften, jämfört med en konventionell planande båt. Detta med hjälp av det patenterade bärplanssystemet som ligger under vågorna och håller båten i planläge under färden, men fälls in när båten ligger i hamn.


– För att lyckas skapa en kraftfull elbåt, är skrovets design minst lika viktig som motorns prestanda. Båten måste vara lätt och byggs därför ofta i kolfiber. Designen ska ge så lite vatten- och luftmotstånd som möjligt och ett sätt är att designa med bärplan som gör att båten svävar över vattenytan. Detta tillsammans med ett kraftfullt batteri, gör att One.fly kan komma långt på bara en laddning även i höga hastigheter, säger Anton Simberg, vd på Mantaray.


På elbåtsmarknaden finns det idag bara ett tiotal leverantörer som bygger renodlade elbåtar. Hälften av dem är svenska. Ett fåtal av modellerna har samma kraft som en motsvarande bensin- eller dieseldriven motorbåt. Men nu har alltså båtproducenterna lyckats tillverka det som många tror kommer att bli framtidens båtar.


– På mässan visar bland annat Candela Speedboat och xShore sina senaste elbåtar. Och så har alltså Mantaray förlagt sin världspremiär av elbåten One.fly till Båtmässan, där såväl konceptbåten som skisserna på båten som går i produktion, kommer att visas för första gången, säger Jacob Ryder, affärsansvarig för Båtmässan.