Bättre ljus sparar energi

Växjö kommun har investerat i en ny effektiv LED-belysning i Tipshallen. Förutom att den nya belysningen ger ett bättre ljus, så beräknas även kostnaden för energi, drift och underhåll att halveras.


Den gamla belysningen i Tipshallen var från 1990-talet med en medelstyrka på 300 lux. Den nya LED-belysningen går ända upp till 1000 lux. Foto: Pechblaende (CC BY-SA 3.0)

– Nu när vi har rätt belysning blir det bättre förutsättningar för både besökare och idrottsutövare. Dessutom är det en hållbar lösning med hög energibesparing och lång livslängd, säger Bruno Birgersson, chef för fastighetsteknik, Vöfab.


Tipshallens gamla belysning installerades under 1990-talet och medelbelysningsstyrkan i lokalen har varit runt 300 lux. Med den nya LED-belysningen på drygt 300 armaturer finns fyra olika belysningssteg, från 300 lux upp till 1000 lux.

Jessica Råhlin, fritidschef på kultur- och fritidsförvaltningen är nöjd med att höstens aktiviteter i Tipshallen kan startas upp i en betydligt ljusare och mer välkomnande lokal än tidigare.


– En smart och effektiv belysning gör att färger och rörelser lättare kan uppfattas av ögat. Den förbättrade ljusnivån är därför av stor betydelse för idrottsutövarna. Det är också viktig för att vi ska kunna hålla en hög standard på idrottstävlingar och matcher.

Belysningen har förnyats under våren och har kostat 2,5 miljoner kronor. Beräknad besparing för energi, drift och underhåll är runt 175 000 kronor per år. Under sommaren har även Tipshallens tak bytts ut.