Arvika har landets mest inspirerande park

Arvika stadspark vinner Elmia Park Inspira 2019 – utmärkelsen för landets vackraste och mest inspirerande park. Det blev en överlägsen seger när priset delades ut på scen på Elmia Park i Jönköping.


Årets tema i Arvika stadspark är Rosa Parks – Alla lika värde, med blommor i rosa nyanser. Foto: Elmia

– Det här är fantastiskt kul! Det ligger mycket hårt arbete, slit och planering bakom, så det här är ett pris för allt vi gör, säger Christina Fernqvist Saxén, trädgårdsskötare, Arvika kommun.


Arvika stadspark är lättillgänglig och ligger som en grön oas i hjärtat av Arvika. Parken inbjuder till promenader och en mängd aktiviteter för stora och små. Den fick sin utformning i början av 1900-talet och är i mångt och mycket en traditionell park med bland annat skulpturer, blomsterrabatter, fågeldamm samt en berömd pergola täckt med vildvin.


Men Arvika stadspark är också en modern park där parkförvaltningen varje år gör ett blomsterprogram på något tema och marknadsför detta på ett genomtänkt sätt. Årets tema är Rosa Parks – Allas lika värde, där alla blommor går i rosa nyanser.

– Vi har eget växthus och vi jobbar mycket med olika teman varje år. Det är väldigt uppskattat och Arvikaborna är också väldigt stolta för sin park. Vi får lovord varje dag, och det är roligt, säger Stina Engqvist Myrén, driftsansvarig för Arvika stadspark.


Det stora engagemanget för sin vackra stadspark märktes inte minst när hela gruppen från Arvika kommun jublande gick upp tillsammans på scen och tog emot priset.


– Vi är ju många som är med och gör jobbet, och då åkte vi såklart hit till mässan också så många som möjligt nu när vi var nominerade – hela stadsparksgruppen, växthuspersonalen och de som jobbar med skötseln av parken, säger Christina Fernqvist Saxén.


Arvika stadspark röstades fram av både allmänheten på mässans hemsida och besökare på mässan. Totalt röstade nästan 3 500 personer, varav närmare hälften lade sin röst på Arvika Stadspark. På andra plats kom Hedemora kyrkogård, och trea kom Parken Kronan i Sävsjö.


Utmärkelsen Elmia Park Inspira har delats ut 2013, 2015 och 2017 och Järva DiscGolfPark, i Stockholm, vann titeln senast. En park som det nu står en strid om då Stockholm stad vill använda marken till en ny begravningsplats.