Arbete mot skitsnack prisas av Kungen

Shanga Aziz, Locker Room Talk, arbetar dagligen för ett mer jämställt Sverige genom att förebyggande utbilda unga killar att stoppa skitsnacket i omklädningsrummet och göra barn trygga i sig själva. Den 24 april tar han emot det kungliga stipendiet Kompassrosen med motiveringen ”med värdebaserat ledarskap, fyllt av mod, bryter normer och bidrar till ett bättre samhälle när han utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder”.


Shanga Aziz får stipendiet Kompassrosen för sitt arbete med Locker Room Talk. Foto: Nathalie Malic/Stiftelsen Ungt Ledarskap

Bakom stipendiet Kompassrosen står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap och varje år nomineras hundratals unga ledare för sitt engagemang och sin drivkraft att på skilda sätt och i olika branscher verka för förändring och förbättring med stöd i sitt ledarskap. I år delas Kompassrosen ut för 13:e året i rad i en ceremoni på Kungliga slottet.


Shanga Aziz, 21 år, är en social entreprenör, grundare och ordförande för Locker Room Talk. En förening som startade 2017, då som ett UF-företag, och i dag är en ideell organisation med anställda på flera platser i landet. Med bakgrund i fotbollen fick han själv fick syn på en hel del kränkande beteenden och förväntningar på killar inom idrotten.


– När jag var 13 år fick jag träna med de äldre killarna. Där var det annorlunda, de snackade skit och kallade varandra för könsord. Risken att man blir en del av det var stor. När jag väl slutade spela såg jag problemen från ett annat perspektiv. Min lillebror spelade också fotboll, och jag ville inte att han skulle växa upp med destruktiva förväntningar på hur han bör vara som kille. Det var då idén föddes, säger Shanga Aziz.

Shangas ledarskap präglas av en stark omtanke. På ett tydligt och kommunikativt sätt bryter han normer med stort mått kurage. Han beskrivs av andra som godhjärtad, orädd och företagsam – en inspirerade ledare som ser och lyssnar och som drivs av att arbeta i team för att åstadkomma förändring.


– Jag har ett ansvar, både som man och som storebror. Jag har lovat mig själv att jag ska göra allt jag kan för att se till att fler killar vågar vara sig själva och vågar skapa sin egen bild av vad manlighet är. En ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt. Det är ett projekt som jag kommer ägna resten av mitt liv åt, säger Shanga Aziz.

Hamza Mostafa, 21 år från Linköping, och Alexandra Tecle, 21 år från Skärholmen, är årets två andra stipendiater. Hamza Mostafa gör skillnad genom initiativen Tjugaräddarliv, Life2mothers och Kvarter1 och brinner för jämställda rättigheter bland unga i Linköpings utanförskapsområden, såväl som i andra delar av världen. Alexandra Tecle är ledare och styrelseledamot i Stockholm Basket, Jakobsbergs gård och KFUM JKS där hon jobbar för ungas möjlighet att påverka och ta plats i maktens korridorer.


– Årets Kompassrosstipendiater är starka förebilder för ett ungt värdebaserat ledarskap. Gemensamt för årets stipendiater är att de alla tydligt skapar bättre förutsättningar för andra och bidrar till en mer inkluderande och jämställd värld. Ett ungt och nyfiket värdebaserat ledarskap fyllt med mod, omtanke och handlingskraft behövs för att möta samhällets utmaningar idag, säger Rebecca Sundberg, verksamhetsledare Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.