Nytt nätverk ska få kvinnor att ta mer plats i golfen

ARAY Society – ett nytt nätverk för kvinnor i golfen – vill få kvinnor att ta mer plats i sporten och att stanna kvar i den. Bakom satsningen står Caroline Blixt, med mångårig erfarenhet från golfbranschen, och serieentreprenören Emelie Meurk Demerud som menar att alltför mycket kretsar kring männen idag.


Emelie Meurk Demerud (t v) och Caroline Blixt har skapat nätverket ARAY Society för golfspelande kvinnor.
Emelie Meurk Demerud (t v) och Caroline Blixt har skapat nätverket ARAY Society för golfspelande kvinnor. De menar att skillnaderna mellan kvinnor och män inte undersökts tillräckligt och att det är en av anledningarna till att kvinnor lämnar golfen. Foto: Peter Cordén

73,4 procent manliga och 26,6 procent kvinnliga golfspelare räknat på 538 962 medlemskap i svenska golfklubbar. Det innebär drygt 143 000 kvinnliga golfmedlemskap – vilket är rekord för golfen!


Nu vill Caroline Blixt och Emelie Meurk Demerud att kvinnorna ska ta mer plats i golfen och startar ARAY Society – med en app som central del i nätverket.


– ARAY Society ger kvinnor som är intresserade av golf en möjlighet att hitta kontakter, få ny information, få en ny chans att njuta av spelet och det oavsett var de bor, yrke och spelstandard, säger Caroline Blixt till Golfbladet och fortsätter:


– Vi håller på att skapa en unik plattform för kvinnor att ta kontakt, bli inspirerade, utbildade och vidareutvecklade inom golf antingen av varandra eller aktörer inom golfbranschen.

Emelie Meurk Demerud växte mer eller mindre upp på en golfbana medan Caroline Blixt hittade till golfen först som vuxen. Hon berättar på ARAY Societys hemsida att golf var en stor del av hennes uppväxt – hennes bror är PGA-spelaren Jonas Blixt – men eftersom hon inte hade några tjejkompisar att spela med dröjde det till tjugoårsåldern innan hon också blev golfare.


Enligt Caroline Blixt har det inte gjorts tillräckligt för att försöka förstå skillnaden mellan män och kvinnor – exempelvis hur vi upplever osäkerhet i mötet med andra golfare.

– Det är en orsak bland många till att många kvinnor väljer att sluta med golf, säger Caroline Blixt.


Enligt Emelie Meurk Demerud har golfklubbarna mycket att vinna på satsningen.


– För golfklubbarna blir ARAY Society en chans att attrahera nya golfspelande kvinnor och en möjlighet att behålla existerande medlemmar, säger Emelie Meurk Demerud till Golfbladet och slår fast:


– Det är dags att golfsporten förändras. Alltför mycket kretsar kring männen och kvinnorna hamnar lite i skymundan. Det är inte 1900-talet utan år 2021 och det är dags för kvinnorna att ta plats i golfen!

Annica Lundström, chef Klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet, tillika ansvarig för jämställdhetsarbetet Vision 50/50 inom ramen för Golfens Hållbarhetsarbete, säger om initiativet ARAY Society:


– Alla initiativ som stärker antalet kvinnor, och kvinnors roll, inom golfen är välkomna – både vad gäller spelare och ledare. Det är tillsammans vi skapar utveckling och förändring. Det är intressant att se alla externa initiativ under de fem år vi varit igång med Vision 50/50 – initiativ som kommer att stärka framför allt landets golfklubbar på lång sikt.


Här kan du läsa mer om ARAY Society.