Ny app guidar till Malmös träd

Boken Träd i Malmö har fått en egen app, med samma namn, som innehåller tolv trädvandringar i flera olika delar av Malmö.


#trädimalmö #MalmöFörsköningsochPlanteringsförening #malmösparker #malmösträd
En av trädvandringarna går till Östra Kyrkogården där denna magnifika lindallé kan beskådas. 48 träd på vardera sida har blivit ett enda träd genom sammanympning. Foto: Seier+seier (CC BY-SA 2.0)

Det är Malmö Förskönings- och Planteringsförening som i samarbete med Malmö stad har tagit fram appen Träd i Malmö. Appen innehåller tolv olika trädpromenader som tar med användaren till olika delar av Malmö: parker, stadens centrum och några både äldre och nya bostadsområden. Trädvandringarna har karta och information för varje promenad och information om respektive träd.


– I dessa tider ska vi hålla socialt avstånd, undvika folksamlingar men får gärna vara ute i friska luften. Och då kan trädvandringar vara ett spännande och roligt alternativ, säger Inger Lindstedt, ordförande i Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

Längs trädvandringarna finns träd som doftar, exempelvis katsuran som luktar nybakat bröd, träd som blommar med en fantastisk prakt, exempelvis tvåfärgad hästkastanj, träd som använts som läkemedel, exempelvis linden. På Östra Kyrkogården finns den fantastiska parklinden. Ursprungligen 96 träd, 48 på var sida, som med en unik beskärningsteknik blivit till ett träd på vardera sidan.


Trädvandringarna bygger på boken Träd i Malmö som är ett samarbete mellan Malmö Förskönings- och Planteringsförening, ABF Malmö, Malmö stad och Kira förlag. De tre författarna är Gunnar Ericson, fd stadsträdgårdsmästare i Malmö, Camilla Anderson, landskapsarkitekt i Malmö stad och Patrick Bellan, universitetsadjunkt på Sveriges lantbruksuniversitet. Fotografer är Thyra Evenäs Brandt, Drago Prvulovic och Lars Bendroth.


Appen Träd i Malmö är gratis och finns både för iOS och Android.