App gör Göteborgs arenor mer tillgängliga

Genom en app ska Göteborg göra sina arenor mer tillgängliga för dem som behöver syntolkning, teckentolkning eller teleslinga.I appen Got Event Tillgänglighet finns bland annat funktioner för direktsändning av syntolkning och teckenspråkstolkning samt alternativ till lokal teleslinga där användaren kan få ta del av förstärkt arenaljud direkt i sin egen mobiltelefon.


Andra funktioner är möjligheten att hitta, söka samt få information om kommande evenemang i Göteborgs arenor, se arenaöversikter samt få information om till exempel mat och dryck i arenan, hur man hittar till arenan och hur man får hjälp på plats i arenan.

Appen, som redan nu finns för iPhone, släpps i samband med Gothenburg Horse Show även i en betaversion för Android. Projektledaren Johan Öhrn, är mycket stolt över att appen nu tar ännu ett steg framåt och ytterligare ökar tillgängligheten.


– Syftet med projektet är att möjliggöra att fler besökare ska kunna uppleva evenemangen på de stora arenorna i Göteborg genom en mobil applikation för ökad tillgänglighet. Oavsett funktionsnedsättning, så långt det är möjligt, ska fler besökare därmed kunna uppleva magiska ögonblick och själva välja sittplats eller biljettyp utan att vara hänvisad till speciella biljetter eller platser, säger Johan.


Appen lanserades för iOS-enheter under EM i ridsport i augusti 2017 och har sedan dess används på bland annat Frölunda Indians hemmamatcher i Scandinavium. Jan Svensson, som har varit blind sedan 1975, är en användare av appen och han skrev följande i samband med lanseringen:


– Jag provade detta och fann till min glädje att detta gjorde mig mer närvarande, och kände mig lite som förr i tiden när jag såg. Jag ser fram emot ishockeysäsongen då jag hoppas att jag kan ta del av Frölundas hemmamatcher med ytterligare en dimension i mitt liv.

En fullständig version av Android-appen kommer senare under våren 2018.