Annika Sörenstam ger tillbaka för en jämställd golf

Världsstjärnan Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen – med fokus på att ge unga tjejer samma förutsättning som killar att lyckas och därmed skapa en hållbar idrottslig utveckling inom svensk golf.


Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen genom ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup, i år på Isaberg Golfklubb i Småland..
Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen genom ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup – i år på Isaberg Golfklubb i Småland. De 54 högst rankade svenska golftjejerna 15–18 år samlades för att tävla, umgås och skaffa nya erfarenheter parallellt med ANNIKA Cup, ett läger för de tolv högst rankade tjejerna 13-15 år. Satsningen görs tillsammans med Svenska Golfförbundet och är en del av arbetet med att skapa en hållbar utveckling av framtida svenska kvinnliga världsstjärnor. Foto: Christian Ahlin, Värnamo Nyheter

15–17 juni genomfördes den nionde upplagan av tävlingen ANNIKA Invitational Europe och lägret ANNIKA Cup på natursköna Isaberg Golfklubb i Småland. Ett samarrangemang mellan ANNIKA Foundation och Svenska Golfförbundet där Annika Sörenstam frikostigt bjuder på både sig själv och tips ur sin långa och framgångsrika karriär till morgondagens stjärnor inom damgolfen.


Annika Sörenstam åkte till Isaberg vid Hestra, strax norr om Gislaved, från Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka och första upplagan av Scandinavian Mixed – en ny satsning för ökad jämställdhet som hon är spelande värd för tillsammans med den svenske manlige världsstjärnan Henrik Stenson.


På Isaberg väntade de 54 högst rankade golftjejerna i Sverige 15–18 år för en tredagars-tävling samt de tolv högst rankade tjejerna 13–15 år för ANNIKA Cup, ett läger där Annika Sörenstam är med och coachar morgondagens världsstjärnor. Hon gör det tillsammans med coacherna Maria Bertilskiöld och Therese Larsson.

Den förstnämnda är landslagskamrat med Annika Sörenstam och känner världsstjärnan bättre än de flesta. På den traditionella pressträffen under tävlingens första dag fick hon frågan vad det är som gjorde att just Annika Sörenstam nådde den absoluta världstoppen inom golfen. Maria Bertilskiöld svarade snabbt medan de tolv tjejerna i ANNIKA Cup, som var med på pressträffen för att se och lära, spetsade öronen lite extra:


– Envishet, långsiktighet och målmedvetenhet!


Normalt sett brukar ANNIKA Invitational Europe bjuda in de högst rankade tjejerna i Europa, men pandemin har gjort detta omöjligt i år på grund av reserestriktionerna. Istället bestod startfältet uteslutande av svenska spelare.


72 segrar på LPGA-touren, varav tio majors, åtta Solheim Cup och dessutom kapten för Solheim Cup-laget. För att inte prata om banbrytande satsningar som att som första kvinna någonsin spela på herrarnas PGA-tour 2003 på Colonial Golf Club i Fort Worth, Texas. Listan på Annika Sörenstams meriter på golfbanan är lång.


När karriären tog slut 2008 började Annika på allvar ge tillbaka till golfen genom ANNIKA Foundation med ANNIKA Invitational. Tävlingen har etablerat sig på fem kontinenter: Nordamerika, Sydamerika. Europa, Asien och Oceanien (Nya Zeeland). Satsningen ingår numera från Svenska Golfförbundets sida i det som kallas för Golfens Hållbarhetsarbete, där förbundet med hjälp av världsstjärnan lyfter fram golfens samhällsnytta med visst fokus på jämställdhet och idrottslig utveckling.


ANNIKA Invitational och ANNIKA Cup är en del av en hållbar utveckling av svensk damgolf – att skapa morgondagens stjärnor som kan föra intresset för golf vidare till nya generationer. I detta ligger också golfens hälsoeffekter, förutom det rent fysiska att gå ungefär en mil om dagen under veckan även att komma in i ett sammanhang, få nya kompisar och bli del av något större – och därmed förebygga psykisk ohälsa.

Golf är prestation, men också relation, vilket Sörenstam betonar under veckan som normalt innehåller teambuilding-aktiviteter, dock inte i år på grund av pandemin.


Daniel Peterson, ordförande Isaberg Golfklubb vars västra bana ligger i Gislaveds kommun och östra i Gnosjö kommun – och som delas av ån Nissan – välkomnade spelare, ledare, coacher, föräldrar och Annika Sörenstam med familj till Isaberg med orden:


– Vi på Isaberg Golfklubb är mycket glada och stolta att tillsammans med Destination Isaberg få vara värd för årets upplaga av ANNIKA Invitational Europe. För trettiotvå år sedan var Annika här och tävlade när vi arrangerade en Europatourtävling. Att hon nu kommer tillbaka för att inspirera morgondagens svenska, kvinnliga golfstjärnor är riktigt roligt. Vi har en fin tradition av att arrangera tävlingar, allt från Svenska Golfförbundets juniortävlingar och Lag-SM för damer till tävlingar på Nordic Golf Tour och vill skapa en fantastisk upplevelse och ett minne för livet för de deltagande tjejerna.


Thomas Björn