Aktivitetsrundor lockar till lekfull rörelse

Gratis utomhusaktiviteter som passar både unga och äldre – det satsar Sölvesborgs kommun på. Först ut är två aktivitets- och harmonirundor som inom kort kommer att följas av fler runt om i kommunen.


#aktivitetsrunda #träningilivet #rörelseglädje
Det finns olika inriktningar på aktivitetsrundorna och varje övning visas i olika varianter för att passa både barn och vuxna. Foto: Sölvesborgs kommun

Aktivitetsrundorna lockar alla, oavsett ålder, till fysisk aktivitet med enkla rörelser och övningar. En runda har tolv skyltar med en QR-kod utplacerade. Genom att scanna QR-koden med mobilen kan man se filmer om hur de olika övningarna ska utföras. Varje övning har varianter för att passa både barn och vuxna.


Aktivitetsrundorna finns i olika versioner. Rundan i Svarta Led har inriktning puls och styrka medan den i Tredenborg har fokus på harmoniska och lugna övningar.

– I år är det extra viktigt att hitta alternativa möjligheter till rörelse när träning inomhus är begränsad. Genom att röra på sig blir vi friskare och mer välmående, och med aktivitetsrundorna blir det på ett roligt och annorlunda sätt att skapa goda vanor som är tillgängligt för alla, oavsett ålder och fysiska/psykiska förutsättningar, säger Maria Torstensson, folkhälsostrateg på Sölvesborgs kommun.


Bakom de skyltbaserade aktivitetsrundorna står företaget Träning i livet. I dag finns deras aktivitetsrundor på 140 platser runtom i Sverige, inköpta av såväl kommuner som föreningar, organisationer och företag.


2021 är Friluftslivets år med nationella projekt som ”Luften är fri” lett av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och där deltar Sölvesborgs kommun. Under sportlovsveckorna 15 februari–14 mars 2021 pågår en nationell tävling med syfte att inspirera fler att röra på sig och uppleva rörelseglädje. I Sölvesborg innebär det att man kan gå, springa, cykla eller åka skidor längs en valfri aktivitetsrunda och ha möjlighet att vinna fina priser. Deltagandet registreras genom QR-koden längst ner på skyltarna.