Anpassade aktiviteter redo för sommarlov

Årets sommaraktiviteter för barn och unga i Malmö påverkas av restriktionerna kring coronaviruset, men även efter anpassningar kommer det finnas massor att göra varje dag.


#kulimalmö #sommarlovsaktiviteter #fritidsbanken #sommarlov
Det blir sommar även i år. Samlade under namnet ”Kul i Malmö” finns ett brett utbud av sommarlovsaktiviteter i hela Malmö för unga och barn. Foto: Szabolcs Molnar, Pixabay

– Alla unga ska ha ett bra sommarlov, oavsett storleken på familjens plånbok. Med tanke på de svåra omständigheterna är jag glad för att kommunens verksamheter tillsammans med föreningslivet har hittat alternativ som passar de restriktioner som gäller. Det blir en späckad sommar, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd med ansvar för kultur och fritid.

Till exempel kommer 86 föreningar att erbjuda 110 aktiviteter, däribland teater, e-sport, vetenskap, vattensport, djur och natur och bollsporter. Extra satsningar görs bland annat på havssimskolor och utökade öppettider på fritidsgårdarna.


Urban beach på Ribersborgsstranden blir i år Urban summer – en hängvänlig samlingsplats med solsängar, bord, stolar och växtlighet som ger en somrig inramning. Allt installerat med rekommenderat skyddsavstånd. Däremot utgår vattenhinderbanan, foodtrucks och uppblåsbara aktiviteter på stranden för att undvika att många samlas på liten yta.


Fritidsbanken, där man kan låna sport- och fritidsutrustning utan kostnad, utökas under sommaren med tre extra containrar. De kommer att placeras i områden där det annars inte ordnas så många aktiviteter och utrustningen som lånas ut är anpassad efter det aktuella områdets förutsättningar.

En nyhet är den ambulerande patrull som på lådcykel rör sig i olika områden varje vecka. På flaket finns specialpaket som delas ut för att skapa en rolig sommar. Det kan vara såpbubblor, klistermärken, pennor, hopprep eller gummibollar.


I årets kulturutbud kommer flera aktiviteter som tidigare varit öppna att kräva föranmälan, för att undvika för stora samlingar. Aktiviteterna kommer också att spridas mer över hela staden.


Flera aktiviteter flyttar den här sommaren över till digitala kanaler. Det blir digitala dansworkshops på olika nivåer, blomster- och växtfestivaler med Slottsträdgården på Instagram och livestreamade aktiviteter på Kul i Malmös sociala medier.