Activate hoppas engagera föreningsovana familjer

Uppdaterat: 19 aug. 2021

Activate är en satsning på föreningsliv, hälsa och aktiv fritid som nu drar igång i Norrköping och Motala. Syftet är att skapa möten mellan föreningsovana familjer och lokala föreningar och bakom satsningen står Studiefrämjandet, RF-SISU och Friluftsfrämjandet.


Aktiva barn som leker vid vatten.
Activate skapar möten mellan föreningsovana familjer och idrottsföreningar och friluftsföreningar för att få fler unga i rörelse och fler att engagera sig i föreningsliv. Genrebild: Pezibear/Pixabay

– Vi ser stora möjligheter att få med hela familjen i föreningslivet – både som aktiva, ledare och funktionärer. Föreningslivet ger både delaktighet, engagemang och en känsla av sammanhang, säger Patrik Johansson, idrottskonsulent på RF-SISU.


Många familjer når inte föreningslivet idag – ofta för att man inte känner till det, eller inte vet vad det innebär. Samtidigt vill många föreningar nå fler, men hindras av att det ideella engagemanget minskar. Dessutom ökar barn och ungdomars stillasittande, vilket leder till ökad ohälsa. På alla dessa områden vill Activate göra nytta.

Med stöd av Allmänna arvsfonden har Studiefrämjandet Östergötland, RF-SISU Östergötland och Friluftsfrämjandet Region Öst gått ihop i denna treåriga satsning. Syftet med Activate är att skapa möten mellan föreningsovana familjer och föreningar i två utvalda bostadsområden. Det ska leda till en samverkansmodell som sedan kan flyttas till fler bostadsområden och involvera fler föreningar.


– Föreningarna gör aktiviteter för barnen samtidigt som Studiefrämjandets cirkelledare pratar med föräldrarna om vad engagemang i föreningsliv innebär och kan ge. Alla behöver inte bli innebandytränare, mulleledare eller kassör. Det behövs även de som tvättar matchtröjorna, bakar något ätbart till ett möte eller skjutsar till en utflykt eller en match, säger Ulrika Vesterlund på Studiefrämjandet och projektledare för Activate.


Aktiviteterna som ordnas av Activate sker både genom idrott och att upptäcka naturen. De deltagande föreningarna får samtidigt möjlighet till utveckling genom de kurser och workshops som projektet erbjuder.


– Vår utomhusmiljö är en fantastisk arena för friskvård, återhämtning, utmaningar och social samvaro. Genom Activate får vi möjlighet att visa att alla är välkomna ut i naturen, säger Åsa Jonsson, aktivitetsledare på Friluftsfrämjandet.

I Motala deltar föreningarna Solfjäderstadens IBK, Motala Futsal, Korpen Motala och Friluftsfrämjandet Borensberg. I Norrköping deltar Norcopensarna, NKIK och Friluftsfrämjandet Norrköping.