800 fritidsbarn får åka skidor gratis

I vinter kommer 800 fritidshemsbarn i Skellefteå att kunna åka skidor varje dag. Det är projektet ”Alla barn har rätt” som ger barnen tillgång till gratis skidutrustning och även utbildar fritidshemspersonal och gymnasieelever till ledare på snö.


Vintern 2018 fick fritidshemsbarn i Östersund åka skidor hela vintern genom projektet ”Alla barn har rätt”. Nu kommer projektet till Skellefteå. Foto: Marie Birkl/Bildbyrån

Mängden fysisk aktivitet bland barn har minskat betydligt. Tillsammans med UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent har därför Svenska Skidförbundet startat satsningen ”Alla barn har rätt” för att få fler barn att leka och röra på sig i en skräpfri miljö.


”Alla barn har rätt” startade i vintras som ett pilotprojekt i Östersund, där fyra fritidshem med sammanlagt 800 barn deltog. Det blev stor succé! Nu utökas satsningen till Skellefteå. Även där deltar sammanlagt cirka 800 barn från sju fritidshem.


Fokus är på att få fler barn att åka skidor både på längden och tvären. För att alla ska kunna delta har projektet köpt in skidutrustningar som kommer att lånas ut gratis till de barn, gymnasielever samt fritidshemspedagoger som behöver. Dessutom har Svenska Kälksportförbundet sett till att det finns snowracers som alternativ för de som önskar. 

Fritidshemspedagoger, föreningar och gymnasieelever på barn- och fritidsprogrammet kommer utbildas till ledare på snö för att ge barnen kunskap i skidåkning samt hur de leker, hur de är en bra kompis, vilka rättigheter de har och hur de värnar om naturen som de vistas i. Alla som är med i projektet, barn och vuxna, får samtidigt lära sig mer om nedskräpningsfrågor och tillsammans agera för en mer hållbar värld.


– Fysisk aktivitet skiljer sig åt bland barn och ungdomar vilket är ett folkhälsoproblem. Vi inom idrottsrörelsen fyller en viktig roll och projektet ”Alla barn har rätt” är ett sätt för oss att sänka trösklar och dra vårt strå till stacken. Idrottsutövande får inte vara en klassfråga, vi vill att det ska finnas samma möjligheter att idrotta utan hänsyn till socioekonomisk bakgrund, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Om ”Alla barn har rätt”

Projektet vill värna om alla barns rätt till fysisk aktivitet och även lära barnen hur de beter sig i naturen. Projektets fullständiga namn är ”Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö” och är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent. Projektet genomförs tack vare stöd av Postkodlotteriet.