7 trender inom träning

F R I T I D Friskis&Svettis presenterar i sin årliga spaning sju träningstrender. En trend som finns kvar sedan tidigare är tuff och hård träning, och träning i mindre grupper. En ytterligare tendens är fler göra-gott-aktiviteter som kombineras med träningen, så som skräpplockning eller välgörenhetsevenemang.Teamet av träningsutvecklare på Friskis&Svettis har både tagit del av forskningsrapporter och besökt träningsmässor runtom i världen. Nya preferenser och innovation i branschen bottnar i övergripande trender så som urbanisering, digitalisering och globalisering.


– För några år sedan handlade det om show, spektakel och yta. Nu är det mycket mer ambition, vetenskapliga belägg och inspiration från sport och funktionell träning, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis.


Samtidigt som intresset för träning ökar, växer hälsoklyftan när de regelbundet aktiva tränar än mer, och de som inte motionerar fortsätter att vara inaktiva.


Magnus Strömberg, träningsutvecklare, tipsar om att sluta mäta allt och istället gå på känsla. Om det känns bra är det bra. Försök inte heller att förändra många saker på en gång. Börja med att träna så kommer resten av sig själv.


Att röra på sig är gratis och den viktigaste träningen är den du gör utanför gymmet. Låt rörelse bli en naturlig del av vardagen.

Sju trender inom träning

  1. Marknaden breddas med fler aktörer och konstellationer. Lågpriskedjor, boutique-gym, kompisgäng.

  2. Fler digitala stöd i träningen. Pulsmätare, skärmar hemma, 3D-glasögon, appar, onlinecoachning

  3. Fler göra gott-aktiviteter i träningen. Lopp med skräpplockning, företagsevent med välgörenhetsorganisationer

  4. Träning som en del av identitet och personlig utveckling med dokumentation av framsteg. Dörröppnare till nya intressen.

  5. Fler flexibeteenden — en vilja till balans mellan kostval, träning och återhämtning.

  6. Fler äldre och yngre som tränar.

  7. Fortsatt intresse för högintensiv träning. Inspiration från sport och idrott.