7 fantastiska vandringsleder världen över

Några av världens mest otroliga naturupplevelser kan man endast vara med om genom vandring, men man måste inte nödvändigtvis vara en erfaren vandrare för att ge sig ut på en äventyrlig tur. Hotell- och resesöksajten momondo.se har listat sju fantastiska vandringsleder – från Inkaleden i Peru till Kungsleden i svenska Lappland.


Vandra i magisk stillhet längs svenska Kungsleden. Foto: Anders Rosqvist/flickr

Laugavegur, Island – Unik naturupplevelse som har allt

Glaciärer, varma källor och unika landskapsvyer hör Island till. Med utgångspunkt i Reykjavik kan du bege dig ut på ett femdagars-äventyr över det isländska landskapet som börjar vid de varma källorna i Landmannalaugar och sedan tar dig till sluttningen av Eyjafjallajökull och glaciärdalen Thorsmörk.


Milford Track, Nya Zeeland – Sagolika naturupplevelser

En av de vackraste och mest dramatiska platserna på Nya Zeeland är utan tvekan Fiordland National Park. Vackert som en saga med vandringsleder som bjuder på öronbedövande vattenfall, porlande bäckar och milslånga vyer av grönska. En av de bästa är Milford Track, möjlig att vandra både med guide och förbokad logi.


Everest basecamp, Nepal – Upplev en historisk plats utan klätterutrustning

Om bara du skall göra en enda vandringsresa i livet så varför inte göra turen till självaste Everest basecamp, som beskrivs som en av de vackraste turerna i världen. Många arrangörer erbjuder olika lösningar, med den gemensamma nämnaren att ta del av Khumbadalens blomstrande natur och en magisk utsikt kring världens högsta bergstoppar. Från den Nepalesiska sidan av Mount Everest är det bara möjligt att nå Everest basecamp på våren, så planera resan till mars, april eller maj.


Fira-Oia, Santorini, Grekland – Upplev det bästa från Medelhavet

Vyerna från Santorini känner vi igen från grekiska vykort, och inte utan anledning. Mellan städerna Fira och Oia vandrar du högt över Medelhavet och utsikten bjuder på vitkalkade hus med blåa tak och gamla kyrkor längs med den höga sluttningen. Promenaden mellan de två städerna är närmare 12 kilometer lång – men för den som har för ömma fötter för att gå tillbaka så går det gott om bussar.


Havasu Falls, Grand Canyon, USA – Mäktiga vyer och ett episkt vattenfall

Världsarvet Grand Canyon är välkänt för de flesta, men det finns mer att upptäcka än skimrande röda berg och svindlande vyer. Snöra på dig vandringskängorna och vandra 1,5 mil längs det gamla indianterritoriet Havasupai Hills för att komma till himmelriket – Havasu Falls. Ett overkligt vackert kristallklart vattenfall insprängt mitt i Grand Canyon. En kort rutt med en stor belöning.


Inkaleden Machu Picchu, Peru – Branta sluttningar och mytomspunna platser

Högt uppe bland molnen ligger en av världens mest mytomspunna platser, Inkafolkets heliga tempelstad – Machu Piccu. Hit kan du ta dig genom att vandra den berömda inkaleden. På stenlagda stigar längst branta sluttningar, genom molnskogar och omringad av snötäckta bergstoppar. Längst vägen passerar man också flera indianbyar. God kondition rekommenderas för att besegra de branta stentrapporna men belöningen är hisnande.


Kungsleden, Sverige – Vandra i magisk stillhet

Den svenska fjällvärlden har något speciellt med storslagen natur, höga fjäll, porlande bäckar och en berömd stillhet. Mitt i detta ligger Kungsleden, en vandringsled i världsklass mellan Abisko och Hemavan, som går att anpassa för de flesta med både längre och kortare turer. Börja med en dagstur eller sov kvar och ät en förberedd middag i en av de utplacerade övernattningsstugorna.