4 500 Göteborgsbarn i gratis simskola

Uppdaterat: 12 dec. 2017

B A D Under hösten drog Göteborgs Stads simskola igång i full skala. Närmare 220 klasser från över 80 skolor får gratis simundervisning i åtta simhallar.
Det är för att öka simkunnigheten och ge alla barn samma förutsättningar att lära sig simma som alla Göteborgs skolor erbjuds gratis simundervisning för elever i förskoleklass och i årskurs två. Elever i årskurs fem, sex, åtta och nio som behöver extra stöd får också gratis simundervisning. Grundsärskolans elever erbjuds simundervisning i årskurs fyra, sex, åtta och nio.


"Intresset har varit stort och vi har fullbokat schema på flera av simhallarna, säger Anders Höglund," chef för enheten sim­undervisning vid idrotts- och föreningsförvaltningen.

Under tio tillfällen kommer förskoleklasserna och de som går i andra klass att få bättra på sin vattenvana, lära sig grunderna i bad- och båtvett och testa på olika typer av simsätt. Dessutom får barnen med sig bra rutiner för hur man tvättar sig innan bad och vilka regler som gäller i simhallarna. Målsättningen är att alla barn som deltar ska kunna lära sig att simma.


Idrotts- och föreningsförvaltningen bedriver simskolan som ett sätt att stötta skolorna, som ansvarar för simundervisningen enligt läroplanen. Utöver simskolan innehåller­ satsningen olika insatser för att öka kompetensen inom sim­under­visning och ett forsknings­projekt som ska följa hur satsningen bidrar till ökad simkunnighet och folkhälsa.


"Vi vill att intresset för bad och simning ska öka för att stärka folkhälsan i Göteborg och viktigast­ av allt är att öka barnens­ simkunnighet, detta är en viktig jämlikhetsfråga," säger Bettan­ Andersson­ (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.