39 års skillnad – tävlar tillsammans

17–20 juli avgjordes Lag-SM i golf på Barsebäck GCC i Kävlinge kommun, Skåne. Först ut var spelformen foursome. Där fick vi se Britt Bergfors och Elsa Svensson spela tillsammans för Vasatorps Golfklubb. Det skiljer 39 år mellan dem!


Britt Bergfors och Elsa Svensson träffades för första gången kvällen innan de skulle tävla tillsammans. Foto: Svenska Golfförbundet

Foursome innebär att spelarna slår vartannat slag. Det kräver samspel. Det blev en utmaning för Britt Bergfors, 57 och Elsa Svensson, 18, Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg, en knapp halvtimme från Barsebäck. Första gången de träffades var nämligen på tisdagskvällen – dagen innan de skulle spela ihop för första gången.

– Jag blev inkallad i sista stund för en tjej som inte kunde spela, förklarar Britt Bergfors.


Hur det gick för Britt och Elsa? Jo, 85 slag, tolv över banans par (73).


– Vi har lite olika spel, hon slår kortare och rakare och jag slår längre och mer snett. Det var lite svårt att få ihop det, men det var roligt, förklarade Elsa Svensson och Britt Bergfors fyllde i:


– Vi hade en rolig start: dubbel, birdie, dubbel, birdie och birdie. Det var skoj, men sedan hade vi lite otur, avslutar Britt Bergfors.


Golf är en av de få idrotter där du kan tävla tillsammans över generationsgränserna – även när svenska mästarna i lag ska koras. Det är en av de saker som gör golfen om inte unik, så åtminstone ovanlig.


Thomas Björn