3 200 löper genom museer och restauranger

Den 11 augusti går STHLM Urban Trail av stapeln för tredje året i rad. Ett lopp mitt i city där löparna springer genom tio byggnader som på olika sätt är unika och viktiga för Stockholm.


De 3 200 löparna kommer att få springa genom tio av Stockhols byggnader, bland annat museum, en galleria, ett gym och en restaurang. Foto: Ryno Quantz

STHLM Urban Trail erbjuder ett nytt sätt att upptäcka Stockholm för både stockholmare och turister. Evenemangsområdet ligger på Södra Djurgården och därifrån ger sig deltagarna ut på en kombinerad sightseeingrunda och löplopp.


– Nordiska Museet är en av Stockholms vackraste byggnader, att springa genom de otroligt pampiga salarna är något alldeles unikt. Och det är bara en av byggnaderna våra deltagare får ”nyckeln” till. Vi är stolta över att tillsammans med våra partners kunna erbjuda en upplevelse genom Stockholm där deltagarna får vara med om något väldigt speciellt, säger Louise Fredriksson, projektledare på Marathongruppen som arrangerar STHLM Urban Trail.

De 3 200 deltagare som är anmälda till loppet kommer att få många överraskningar längs banan. De byggnader som återfinns i årets upplaga av STHLM Urban Trail är Vikingaliv, Nordiska museet, Skansen (Baltic Sea Science Center), Liljevalchs, Musikaliska, Scenkonstmuseet, träningsstället SATS Stureplan, shoppinggallerian Mood Stockholm, Armémuseet och restaurang Josefina.


Loppet är utan tidtagning för att uppmärksamma andra värden, som att våga stanna upp och njuta av utsikt, omgivning och gemenskapen. Detta ligger i tiden där allt fler springer upplevelselopp och där träning handlar om mer än att prestera.

För första gången får även barn mellan 7 och 13 år vara med och springa STHLM Urban Trail Kids. Barnens bana är cirka 3 kilometer och går mellan byggnaderna på Djurgården: Vikingaliv, Liljevalchs, Skansen, Nordiska museet och Josefina.


– Vi vill vara en del i att uppmuntra barns rörelse – därför lägger vi in barnklasser i fler och fler av våra evenemang. STHLM Urban Trail är dessutom ett annorlunda och spännande lopp för barnen som jag verkligen tror att de kommer gilla att springa, säger David Fridell, marknadschef på Marathongruppen.


STHLM Urban Trail är ett evenemang av Marathongruppen med friidrottsklubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK. 100 procent av Marathongruppens överskott går tillbaka till idrotten.