250 skånska idrottsledare prisas

I dagarna får 250 skånska idrottsledare besked om att de belönas med stipendium för sina insatser inom barn- och ungdomsidrotten. Bakom Skånes Idrottsledarstipendier står Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med Skåneidrotten.


Detta är tolfte året i rad som stipendierna delas ut och under våren har föreningar haft möjlighet att nominera en man och en kvinna. Varje stipendium är på 10 000 kronor, varav 7 000 går till idrottsledaren själv och 3 000 till dennes förening för vidare utveckling av barn- och ungdomsverksamheten.

Samtliga stipendiater bjuds in till en galakväll den 16 maj för att hyllas och ta emot stipendiet. Samtidigt offentliggörs även fem föreningspris med namnet ”Årets förnyare” på 25 000 kronor vardera till föreningar som gjort en insats utöver det vanliga.


– Den skånska idrottsrörelsen bygger på våra ledares outtröttliga engagemang för föreningens verksamhet. Att fortsatt kunna hylla våra idrottsledare för deras insatser genom Sparbankstiftelsernas stöd är fantastiskt, säger Patrik Karlsson, distriktsidrottschef på Skåneidrotten.


Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige är någon gång under uppväxten med i en idrottsförening. Ledarna har därmed stor betydelse för samhällsutvecklingen. Bara i Skåne jobbar cirka 80 000 ledare ideellt inom idrotten.