160 miljoner till upprustning av Kristinebergs IP


Sedan tidigare är det klart att två fullstora idrottshallar kommer att byggas intill Kristinebergs IP i Stockholm. Nu föreslås även själva idrottsplatsen få en omfattande upprustning för 160 miljoner kronor.


#kristinebergsip #stockholmsidrott #idrottsplats
Friidrotts- och fotbollsarenan Kristinebergs IP byggdes på 1930-talet. Nu ska den renoveras för att klara kraven från modern idrott och öka tillgängligheten. Foto: Holger Ellgaard (CC BY-SA 3.0)

I upprustningen av Kristinebergs IP ska allvädersbeläggningen på rundbanor läggas om och nya teknikytor för längd-, höjd- och stavhopp samt kulstöt byggas. Fotbollsplanen kommer att breddas och naturgräset byts till konstgräs. Ny planbelysning blir det också. Driftfordon får en ny väg och måldomartornet ska renoveras.


– Det nya inriktningsbeslutet i fastighetsnämnden innebär att vi satsar totalt 160 miljoner kronor på att rusta upp Kristinebergs IP. Idrottsplatsen har funnits sedan tidigt 1930-tal och en viktig anläggning för såväl breddidrott som elitidrott, och det ska den fortsätta att vara. Upprustningen innebär därför bland annat en anpassning till damallsvenskans krav, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Anläggningen kommer att tillgänglighetsanpassas för såväl utövare som publik. Idrottsytorna i utomhusmiljön ska bli mer åtkomliga och läktare samt omklädningsrum anpassas för olika behov, så att så många som möjligt ska kunna delta. Tillsammans med tillbyggnaden av idrottshallarna ser Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd, projektet som ett lyft för hela området:


– Kristineberg kommer att utgöra ett nytt, stort och modernt idrottskluster som idrottsrörelsen länge väntat på. Efter upprustningen kommer Kristinebergs IP, som Dennis Wedin sa, att uppfylla damallsvenskans nya arenakrav och friidrotten får en toppmodern anläggning att träna och tävla på. Det här är en satsning som berikar Stockholms idrott, för alla som är intresserade.


Ärendet klubbas i idrottsnämnden och fastighetsnämnden den 21 april.