14-åriga Nora ska spela 100 hål golf på en dag

Nora Sundberg, 14, Stockholms Golfklubb är en av Sveriges mest lovande golftjejer och van att tävla. Den 2 juli ska hon spela en annorlunda tävling i något som kallas ultragolf – den första i sitt slag i Sverige: 100 hål på en dag!

#norasundberg #ahlsellflag100 #Stockholmsgolfklubb #ultragolf #hundrahålgolf
Nora Sundberg, 14, ska spela 100 hål golf på en och samma dag den 2 juli på hemmaklubben Stockholms Golfklubb. Hon är en av Sveriges mest lovande juniorer och tror att mycket sömn och en stabil frukost ska orka ta henne igenom ultragolftävlingen Ahlsell Flag100 – den första i sitt slag i Sverige – som beräknas ta cirka 16 timmar att genomföra. Foto: Kraftfull Kommunikation

Den galna idén om att spela 100 hål golf på en dag kläcktes av några kompisar på Stockholms Golfklubb som brukar spela tidiga morgonrundor. På bara några veckor har de satt ihop en tävling som i skrivande stund ser ut att bli fulltecknad med 48 deltagare: Ahlsell Flag100.


En som antagit utmaningen att spela 100 hål golf på en dag är alltså Nora Sundberg, 14 år, boendes i Danderyd. Hon rankas tvåa i Sverige bland flickor födda 2005.


– Det verkar som en rolig tävling, ett helt nytt koncept. Den stora utmaningen blir nog att orka spela alla hål och hålla fokus. Jag kommer att gå och lägga mig tidigt och äta en stabil frukost för att förbereda mig på bästa sätt, förklarar Nora Sundberg.

Första start är kl. 03.30. Målgång väntas vid 21-tiden på kvällen. Deltagarna slår så många slag de får enligt sin hcp utifrån de 100 hål som ska spelas, motsvarande fem och ett halvt varv. Efter sista slaget sätter deltagarna en flagga. Den sjätte rundan går de tävlande ut i ordning där ledarbollen går sist. Därefter väntar middag – för de som orkar.


– Vi behöver förändra bilden av golf som en långsam pensionärssport samt promota kompakta och snabba golfbanor. Få har tänkt på golf som en uthållighetssport med en stor portion strategiskt tänkande, men det är den, förklarar Johan Stille, tävlingsledare och en av initiativtagarna.

Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms Golfklubb, säger så här om att hysa premiären av ultragolf i Sverige:


– Jag är stolt! Här på golfklubben spelas det golf som motsvarar cirka hundratusen motionstimmar om året. I år kommer det att bli fler, dels tack vare att intresset för att spela golf under coronapandemin är enormt, dels för att Ahlsell Flag100 ensamt bidrar med cirka tusen timmar till.

För att se en filmad intervju med Nora Sundberg, klicka här.

Thomas Björn